Κυριακή, 1 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Καιρός: Καταιγίδες τοπικά ισχυρές και την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου – Σε ποιες περιοχές θα ανοίξουν οι ουρανοί

Καιρός: Καταιγίδες τοπικά ισχυρές και την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου – Σε ποιες περιοχές θα ανοίξουν οι ουρανοί
ΦΩΤΟ Eurokinissi (αρχείο)

Με κακοκαιρία «έφυγε» ο Αύγουστος και με βροχερό καιρό υποδεχόμαστε την Κυριακή τον Σεπτέμβριο. Αρκετές θα είναι οι περιοχές της χώρας, οι οποίες θα βρεθούν τις επόμενες ώρες πάλι στο «στόχαστρο» με σφοδρές καταιγίδες.

Με ισχυρές καταιγίδες, ακόμη και χαλάζι έπεσε το Σάββατο (31.08.2024) η αυλαία του φετινού καλοκαιριού, αφού τουλάχιστον στην Αθήνα άνοιξαν οι ουρανοί την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, καθώς ο καιρός παρέμεινε βροχερός.

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου θα διατηρηθεί η αστάθεια και ο άστατος καιρός, αλλά οι βροχές αναμένεται να σημειώνονται σε μικρότερη έκταση.

Το πρωί αναμένονται παροδικές νεφώσεις στα βόρεια και στο Αιγαίο, με καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες στις Σποράδες και στην Εύβοια, ενώ πιθανόν να βρέξει λίγο στο εσωτερικό της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Το μεσημέρι και το απόγευμα στο Ιόνιο, στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές, με καταιγίδες στα αντίστοιχα ορεινά. Τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές, και ο καιρός θα είναι αίθριος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η θερμοκρασία ξεκινήσει μια ανοδική πορεία, φτάνοντας το μεσημέρι έως 32-33 στα ηπειρωτικά και 29-31 οι μέγιστες τιμές στα νησιά μας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις. Στο Ιόνιο ήπιοι, 2-4 μποφόρ και στο Αιγαίο λίγο πιο ισχυροί, μέχρι 5, τοπικά 6 μποφόρ.

Ο καιρός Αττικής – Θεσσαλονίκης την Κυριακή

Στην Αττική μέχρι το απόγευμα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις, με διαλείμματα ηλιοφάνειας ενδιάμεσα. Μικρή η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει λίγο τοπικά στα βόρεια και ανατολικά του νομού και το βράδυ ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-33βαθμούς, με βοριάδες εντάσεως 3-5 μποφόρ, στα ανατολικά πρόσκαιρα το μεσημέρι θα φτάσουν τα 6.

 

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-32 βαθμούς, βόρειοι ασθενείς οι άνεμοι 2-3 μποφόρ.

Άστραψε και βρόντηξε – Περίπου 54.000 κεραυνοί έπεσαν το Σάββατο

Το Σάββατο και έως τις 6:30 το απόγευμα, είχαν πέσει σχεδόν 54.000 κεραυνοί, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Στον χάρτη που ακολουθεί σημειώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις* που κατέγραψε το όργανο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1 από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:30 ώρα Ελλάδας. Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 53.892 εκκενώσεις, 21.492 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 32.400 πάνω από τη θάλασσα. Διακρίνεται η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα το μεσημέρι και απόγευμα επάνω από την Πελοπόννησο καθώς επίσης και η πρωινή δραστηριότητα στις Σποράδες η οποία συνοδεύτηκε με μεγάλα ύψη υετού».

* Η ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το όργανο Lightning Imager του μετεωρολογικού δορυφόρου MTG-I1. Οι καταγραφές του περιλαμβάνουν τους κεραυνούς (ηλεκτρικές εκκενώσεις προς το έδαφος) αλλά και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ νεφών ή μεταξύ νεφών και καθαρού αέρα χωρίς διάκριση.

Η σαββατιάτικη νεροποντή στην Αττική

Μετά τη μία το μεσημέρι, ο Αττικός ουρανός, «σκοτείνιασε» και έντονη καταιγίδα, άρχισε να πλήττει την πρωτεύουσα, κυρίως τα νότια προάστια.

Η ισχυρή βροχόπτωση, είχε ως αποτέλεσμα, οι Αθηναίοι να βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι μέσα σε λίγα λεπτά λόγω των ακαθάριστων φρεατίων, όπως έγινε στη Νέα Σμύρνη.

Λεωφορεία και αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν, σε υπόγεια διάβαση στη λεωφόρο Συγγρού, η οποία πλημμύρισε.

Οι περισσότεροι οδηγοί έκαναν αναστροφή. Άλλοι με κίνδυνο να κολλήσουν έπαιρναν το ρίσκο να περάσουν μέσα από τα νερά.

Ακαθάριστα φρεάτια

Στο Μοσχάτο, η οδός Θεσσαλονίκης, δίπλα από το σταθμό του ΗΣΑΠ, πλημμύρισε για πολλοστή φορά αφού όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και επιχειρηματίες δεν έχουν καθαριστεί τα φρεάτια και δεν υπήρχαν σχάρες να περάσουν τα νερά.

Στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου, το ένα ρεύμα της λεωφόρου Ποσειδώνος έχει μετατραπεί σε ποτάμι, με τα αυτοκίνητα να κινούνται με δυσκολία, με την αστυνομία να προσπαθεί να κατευθύνει τους οδηγούς στο μικρό κομμάτι του δρόμου από το οποίο μπορούσαν να περάσουν.

Οι εικόνες από την Καλλιθέα αποκαρδιωτικές, αφού οι δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι σε μερικά λεπτά και μέχρι να σταματήσει η βροχή κανείς δεν μπορούσε να μετακινηθεί χωρίς γαλότσες και μπόλικο κουράγιο.

 

 

Έπεσαν δέντρα σε Νέα Σμύρνη και Περιστέρι

Στη Νέα Σμύρνη, λόγω της ισχυρής βροχής, ένα δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στο 12ο δημοτικό Περιστερίου, όταν, από την κακοκαιρία, δέντρο έπεσε στο προαύλιο του σχολείου.

Το 112 ήχησε στην Πελοπόννησο, προειδοποιώντας για την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, ενώ και στη Χαλκιδική, αλλά και στην Πέλλα η βροχόπτωση ήταν έντονη.

Περιορίζεται η αστάθεια από την Κυριακή

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του Mega, Χριστίνα Ρήγου, την Κυριακή αναμένονται τοπικές βροχές στα κεντρικά και νότια έως το απόγευμα.

Η πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη θα κυλήσει σε πιο καλοκαιρινούς ρυθμούς. Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα η αστάθεια θα παραμείνει, αλλά σε μικρότερο βαθμό, με βροχές στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Σε περαιτέρω άνοδο η θερμοκρασία το μεσημέρι, θα κυμανθεί κοντά στους 32-35 βαθμούς. Δυτικοί και βόρειοι οι άνεμοι 2-4, στα Δωδεκάνησα και 5 μποφόρ.

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, αν και η μέρα θα ξεκινήσει με αρκετό ήλιο, σταδιακά θα συννεφιάσει και προς το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στα αντίστοιχα ορεινά καταιγίδες, με βελτίωση μέχρι το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 33-36 στα ηπειρωτικά και έως 32 στο Αιγαίο. Βόρειοι οι άνεμοι 3-4, στο ανατολικό Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις