Site icon NewsIT

Καιρός – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40°C

20.06.2022 | 10:01
Καιρός – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40°C

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σχετικά με την εμφάνιση του πρώτου καύσωνα που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στα μέσα της εβδομάδας. 

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο Facebook έσπευσε να σημειώσει πως ενώ θα επικρατήσει αρκετή ζέστη, δεν πρόκειται για καύσωνα. Επεσήμανε, δε, πως η ζεστή μέρα θα είναι η Πέμπτη με το θερμόμετρο να φτάνει τους 40°C.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΛΗ ΖΕΣΤΗ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης όπως όλα δείχνουν βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας μιας και με την απομάκρυνση των ψυχρών λιμνών ανατολικότερα και που μας έδιναν τον ιδιαίτερα άστατο καιρό, ανοίγει η πόρτα στις πολύ θερμές αέριες μάζες να κινηθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας και τη χώρα μας όχι όμως για πολύ.
Στον πρώτο μας χάρτη μπορούμε να παρακολουθήσουμε με το πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα την πορεία των πολύ θερμών αερίων μαζών και καθώς αυτές εξαπλώνονται προς τη γειτονιά μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ

Η εξέλιξη που μόλις περιγράψαμε παραπάνω θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε σημαντική άνοδο της τάξης των 8 με 10 βαθμών κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασιακές τιμές των τελευταίων 24ωρων, μια άνοδος που θα γίνει αισθητή από αύριο κιόλας όπου σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 35 με 37 βαθμούς ενώ δυτικότερα καθώς και στα νησιά μας ο βορειοδυτικός άνεμος θα συγκρατήσει τον υδράργυρο κοντά στους 30 με 33 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΡΜΟΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ Η ΠΕΜΠΤΗ

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται πως η Πέμπτη θα είναι η πιο ζεστή ημέρα με τον υδράργυρο σε τοπογραφικές λεκάνες της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να ξεπερνά τοπικά ακόμη και τους 40 βαθμούς κελσίου.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να έχουμε μια εικόνα σχετικά με τις θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν την Πέμπτη στην επικράτεια σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο που έχουμε εγκαταστήσει και χρησιμοποιούμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN – Το Ανοιχτό Κανάλι. Οι πολύ υψηλές αυτές θερμοκρασίες, αξίζει να σημειωθεί ότι θα συνοδευτούν από πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας (τρίτος χάρτης) που από τη μία θα κρατήσουν τη δυσφορία σε χαμηλά επίπεδα, από την άλλη όμως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

ΖΕΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Αυτές οι θερμές αέριες μάζες το διάστημα Πέμπτη – Παρασκευή που θα προκαλέσουν την σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, αναμένεται να συγκρουστούν με πολύ πιο ψυχρές που θα κατηφορίσουν από τα βόρεια Βαλκάνια.
Η εξέλιξη αυτή όπως φαίνεται και στους δύο τελευταίους μας χάρτες θα προκαλέσει βίαιες καταιγίδες στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας σε μια πρώτη ανάγνωση από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτη οι οποίες μέσα στην Παρασκευή ίσως μετακινηθούν νοτιότερα και επηρεάσουν τμήματα του κεντρικού – δυτικού Αιγαίου αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Ταυτόχρονα οι βοριάδες που θα επικρατήσουν θα ρίξουν σημαντικά την θερμοκρασία την Παρασκευή στα δυτικά – βόρεια και μέσα στο Σαββατοκύριακο στο σύνολο της χώρας.

ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΖΕΣΤΗ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Αυτό το κύμα ζέστης μπορεί να έχει ως αίτιό του την μετακίνηση της θερμής μάζας που έδωσε δυτικότερα της χώρας μας αυτό το ακραίο κύμα καύσωνα, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό και αυτό γιατί

1. Στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης αυτή η πολύ θερμή αέρια μάζα έμεινε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα δραστηριοποιήθηκε πάνω από χερσαίες εκτάσεις.

2. Για να φτάσει στη χώρα μας περνάει πάνω από την θαλάσσια έκταση της κεντρικής Μεσογείου όπου γενικότερα οι θάλασσές μας φέτος δεν έχουν προλάβει να θερμανθούν έντονα και αυτό θα τροποποιήσει την ένταση της θερμής εισβολής.

3. Η χώρα μας σε ότι αφορά τις βαρομετρικές διατάξεις δεν βρίσκεται στο μέγιστο της θερμής μεταφοράς, αντίθετα αυτό συμβαίνει στην Ιταλία, άρα αν μιλάμε εμείς για ακραία ζέστη τι να πουν άραγε οι γείτονές μας οι Ιταλοί.

4. Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, διαταραχές – κακοκαιρίες από την κεντρική Ευρώπη δύναται καθώς κινούνται ανατολικά – νοτιοανατολικά να επηρεάζουν και τη χώρα μας μεταφέροντας και πιο ψυχρές αέριες μάζες, αλλά και προκαλώντας επικίνδυνες καταιγίδες κάτι που θα συμβεί προς το τέλος της εβδομάδας όπως αναλύσαμε παραπάνω και

5. και το σημαντικότερο ο όρος “καύσωνας” χρησιμοποιείται εμπειρικά και δεν έχει τα ίδια όρια – κατώφλια σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη. Άρα λοιπόν οι 42 βαθμοί στη χώρα μας δεν είναι το ίδιο με τους 42 στη Γαλλία π.χ. Επομένως αν οι 42 βαθμοί χαρακτηρίστηκαν σαν ακραίως καύσωνας στις εκεί περιοχές και με διαφορετική προφανώς διάρκεια – έκταση, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και σε εμάς. Προφανώς κάτι ανάλογο λαμβάνει χώρα και το Χειμώνα όταν οι -5 για παράδειγμα βαθμοί στη βόρεια Ευρώπη δε σημαίνουν το ίδιο για τη χώρα μας.

Αν κατανοήθηκαν τα παραπάνω, είναι φανερό πλέον ότι δεν χρειάζεται πανικός για ένα 48ωρο που ενδεχομένως εμφανιστούν κάπως πιο υψηλές θερμοκρασίες τοπικά στην επικράτεια.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα είμαστε, Καλοκαίρι είναι, υψηλές θερμοκρασίες όπως και να έχει θα δούμε με τις θάλασσές μας πάντως να δίνουν την απάντηση σε αυτά τα θερμά κύματα πόσο μάλλον φέτος που είναι και αρκετά δροσερές.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αν κάποιος με ρωτούσε τι θα συμβεί από τη νέα εβδομάδα και αν θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα ακόμη θερμό κύμα άγνωστης έντασης, θα απαντούσα ότι μπορεί να συμβεί, μπορεί όμως να ζήσουμε και τον άστατο καιρό των προηγούμενων ημερών με τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στα προγνωστικά στοιχεία μιας και όπως έγραψα παραπάνω η χώρα μας δεν βρίσκεται στο κέντρο αυτού του θερμού κύματος. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι οριακή και δεν γνωρίζουμε αν θα επικρατήσουν οι αστάθειες ή οι υψηλές θερμοκρασίες.

Εδώ είμαστε και θα τα αναλύουμε βήμα βήμα με τη ζυγαριά πάντως μέχρι στιγμής να γέρνει περισσότερο στην επικράτηση άστατου καιρού και οι πολύ θερμές αέριες μάζες να προτιμούν δυτικότερα γεωγραφικά πλάτη, εξέλιξη που υποστηρίζεται και από τα μακροπρόθεσμα μοντέλα που μας δίνουν μια τάση για περισσότερες ημέρες μπροστά.
Να είστε όλες και όλοι καλά!»

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version