Θερμότερος του κανονικού – με υψηλές θερμοκρασίες -αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Δεκέμβριος στην Ελλάδα, και γενικά στην νοτιανατολική Ευρώπη, επισημαίνει σε ανάρτησή του για τον καιρό, ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος στο ποστ που ανάρτησε στο Facebook σήμερα (12.11.2024) για τον καιρό, σημειώνει πως η μέση θερμοκρασία τον Δεκέμβριο θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 0-1 °C (26%) και 1-2 °C (23%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 23%. Τέλος, υπάρχει 28% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία», τονίζει στο post.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κώστας Λαγουβάρδου:
Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την μέση θερμοκρασία του Δεκεμβρίου 2024
Από την ανακοίνωση που ετοιμάσαμε με το συνάδελφο Georgios Fragkoulidis
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Δεκέμβριος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στο Νοέμβριο. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 72% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Δεκεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).
Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 0-1 °C (26%) και 1-2 °C (23%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 23%. Τέλος, υπάρχει 28% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών.
Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.