Site icon NewsIT

Καιρός – meteo: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα

29.08.2024 | 20:19
Καιρός – meteo: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Περίπου 20.000 κεραυνοί έπεσαν την Πέμπτη (29.08.2024), πρώτη ημέρα επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κατά τόπους τα φαινόμενα της αλλαγής του καιρού την Πέμπτη ήταν ισχυρά, καθώς, εκτός από τους σχεδόν 20.000 κεραυνούς, ξέσπασαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία meteo σημειώνει ότι η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας αστάθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού (νερό από βροχή ή καταιγίδα) έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 29/08, καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά.

Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38.4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης, έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και σημειώνονται τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής.Στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι κεραυνοί που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 6:30 το απόγευμα.

Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1*.

* Η ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφεται από το όργανο Lightning Imager του μετεωρολογικού δορυφόρου MTG-I1. Οι καταγραφές του περιλαμβάνουν τους κεραυνούς (ηλεκτρικές εκκενώσεις προς το έδαφος) αλλά και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις μεταξύ νεφών ή μεταξύ νεφών και καθαρού αέρα χωρίς διάκριση.

ΕΜΥ: Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού 

Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας έως και το Σάββατο (31.08.2024) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Α. Την Παρασκευή 30.08.2024

1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Β. Το Σάββατο 31.08.2024

1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.

2. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version