Κυριακή, 21 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Καιρός: Παράταση μέχρι την Δευτέρα παίρνει ο καύσωνας με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 41 βαθμούς

Καιρός: Παράταση μέχρι την Δευτέρα παίρνει ο καύσωνας με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 41 βαθμούς
EUROKINISSI

Ο καιρός θα παραμείνει εξαντλητικά ζεστός καθώς ο καύσωνας θα συνεχιστεί μέχρι την Δευτέρα (22/07/2024) με θερμοκρασίες που θα ακουμπήσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Τόσο την Κυριακή (21/07/2024) όσο και τη Δευτέρα (22/07/2024) ο καύσωνας θα συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί καθώς οι θερμοκρασίες θα σκαρφαλώσουν στους 41 βαθμούς Κελσίου και ο καιρός θα παραμείνει καυτός αλλά και ιδανικός για παραλία.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές τοπικά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου θα διατηρηθούν στη χώρα μας μέχρι τη Δευτέρα (22/07/2024).

Από την Τρίτη (23/07/2024) θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά την Κυριακή (21/07/2024) και τη Δευτέρα (22/07/2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε Live την πορεία του καιρού

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης και πως αντιμετωπίζεται

Στο μεταξύ όλο και περισσότερος κόσμος αποκτά συμπτώματα θερμικής εξάντλησης, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Σε περίπτωση που έχετε εκτεθεί επί μακρόν σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και παρουσιάζετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό.

Πιο αναλυτικά, τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ενεργοποιήσουν είναι:

-Έντονη εφίδρωση,
-Κρύο, ωχρό και υγρό δέρμα,
-Γρήγορος αλλά ασθενής καρδιακός παλμός,
-Ναυτία ή έμετος,
-Μυϊκές κράμπες,
-Κούραση ή αδυναμία,
-Ζαλάδα,
-Πονοκέφαλος,
-Λιποθυμία.

Τρόποι αντιμετώπισης

Σε περίπτωση που αναγνωρίσετε κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα ή συνδυασμό αυτών στον εαυτό σας αρχικά καλό θα ήταν να μετακινηθείτε σε δροσερή τοποθεσία και να χαλαρώστε τα ρούχα σας.

Κατόπιν εφαρμόστε δροσερά, υγρά ρούχα στο σώμα ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο και πιείτε μερικές γουλιές νερό.

Επιπλώσεις από την συνεχή χρήση κλιματιστικού

Για να αντιμετωπίσουμε όμως τη ζέστη είμαστε κάτω από ένα air condition που και αυτό όμως, προκαλεί άλλα προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι: ξηρότητα στο δέρμα, ξηροφθαλμία, βήχας, αλλεργίες, κράμπες, πόνους στον αυχένα και τη μέση και κρυολόγημα.

Το Σάββατο συμπληρώθηκαν 13 ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών

Ο παρατεταμένος καύσωνας συνεχίστηκε για 13η συνεχόμενη ημέρα και το Σάββατο (20/07/2024) η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Σκάλα Λακωνίας με 41,7 βαθμούς Κελσίου και ακολούθησε το Αστέρι Λακωνίας με 41,3 βαθμούς και το Ελαφονήσι Χανίων με 40,9 βαθμούς.

Στον χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 159 από τους 521 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~30%). Η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 34.8 °C, τιμή χαμηλότερη αυτής της 18/07 (36.5 °C) και της 19/07 (35.6 °C).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις