Ελλάδα

Καιρός: Πνίγεται στην αφρικανική σκόνη η χώρα – Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία

«Πνίγεται» από άκρη σε άκρη όλη η χώρα από την αφρικανική σκόνη και οι εικόνες που έρχονται είναι απόκοσμες. Τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Με την αφρικανική σκόνη να «απλώνει» ένα πέπλο πάνω από τη χώρα και τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους 30 βαθμούς, η ατμόσφαιρα για πολλούς είναι ανυπόφορη, αλλά και επικίνδυνη, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες ολόκληρος ο Αττικός ουρανός έχει σκεπαστεί από την αφρικανική σκόνη. Οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων από τη Σαχάρα αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν από την Τετάρτη 3 Απριλίου.

Τοπίο στην ομίχλη κυριαρχεί και στη Θεσσαλονίκη, με την αφρικανική σκόνη να δημιουργεί προβλήματα σε πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η εικόνα από ψηλά είναι ενδεικτική. Η πόλη έχει εξαφανιστεί ίσα που διακρίνεται ο Λευκός Πύργος και ο Θερμαϊκός.

Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μία σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μέταλλα και οξείδια του σιδήρου και έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγαλουπόλεων.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών εξήγησε:

«Καθώς περνά η σκόνη από τις μεγάλες πόλεις της β. Αφρικής, Κάιρο και Αλεξάνδρεια για παράδειγμα καταφέρνει να προσροφά. Τα σωματίδια αυτά να προσροφούν ημιπτητικές ενώσεις όπως τις λέμε που προκύπτουν από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, από βιομηχανικές εκπομπές και από συρράξεις γιατί μην ξεχνάμε ότι έχουμε μία σύρραξη ενεργή στην περιοχή».

Οι οδηγίες από τους ειδικούς προς τις ευπαθείς ομάδες είναι αυστηρές.

Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ανέφερε:

«Καλή φαρμακευτική αγωγή. Δεύτερον καλή επικοινωνία με τον γιατρό τους. Τρίτον αν δουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ή επιδείνωση προϋπάρχοντος ή έξαρση οπότε πάλι επικοινωνία με τον γιατρό τους, μετακινούνται όταν υπάρχει λόγος, και πέμπτον να φοράνε μάσκα υψηλής προστασίας».

Οι οδηγίες προς τις ευπαθείς ομάδες είναι:

-Φαρμακευτική αγωγή,

-Επικοινωνία με τον γιατρό τους,

-Χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Κοκτέιλ ζέστης και σκόνης

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη σκόνη έκαναν και την 1η Απριλίου αρκετό κόσμο να έρθει στην παραλία για να δροσιστεί.

Το θερμόμετρο έδειξε 31 βαθμούς στη Λιβαδειά, ενώ προσέγγισε ή και ξεπέρασε τους 30 βαθμούς σε Κωπαΐδα, περιοχές της Φθιώτιδα, της Φωκίδας και του Έβρου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κύματα αφρικανικής σκόνης θα εμφανίζονται περιοδικά μέχρι τον Μάϊο.

Μέχρι και την Τρίτη 2 Απριλίου η έντονη ζέστη και η σκόνη

Το βράδυ της Τρίτης (02.04.2024) θα υπάρξει στροφή των ανέμων σε βοριάδες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ την Τετάρτη 3 Απριλίου θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας.

Η μετεωρολόγος του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, είπε πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες τη Δευτέρα ήταν οι εξής: 

Λιβαδειά 31°C 

Λευκοχώρι Φθιώτιδας 31°C

Μουζάκι Καρδίτσας 29°C 

Μεταξάδες Έβρου 29,5°C

Γόρτυνα Ηρακλείου 29°C

Η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να απομακρύνεται, ενώ πιο θερμές ημέρες από το φυσιολογικό για την εποχή, θα σημειώνονται έως τις 15 Απριλίου.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Η νέα πλατφόρμα είναι ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα», επιμένουν οι γιατροί
Οι ιδιώτες επισημαίνουν πως δεν έχουν προλάβει να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενώ η ΗΔΙΚΑ λέει το νέο σύστημα είναι πολύ πιο εύχρηστο
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Η νέα πλατφόρμα είναι ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα», επιμένουν οι γιατροί