Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που πλήττει σήμερα Πέμπτη (4.7.24) αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές καταιγίδες αλλά και τους κεραυνούς.
Στη βόρεια και ανατολική Αττική καταγράφηκαν πολλοί κεραυνοί το μεσημέρι της Πέμπτης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, από το 112 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα για την κακοκαιρία στην Αττική. «Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα θα επηρεάσουν: Την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από το meteo.gr
Από την εφαρμογή blitzortung.org
Προειδοποίηση από Τσατραφύλλια
Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει αναφέροντας ότι «η καταιγίδα μπορεί να είναι μέχρι 40 km μακρυά σας και να σας χτυπήσει κεραυνός».
«Σήμερα μην βρεθείτε σε ανοικτούς χώρους. Προσπαθήστε να έχετε γύρω σας κτίρια αν είστε έξω ή μέσα στο αμάξι. Η καταιγίδα μπορεί να είναι μέχρι 40 km μακρυά σας (μην βρέχει πάνω από το κεφάλι σας) και να σας χτυπήσει κεραυνός. Μετα τις 21.00 σήμερα θα είμαστε ασφαλείς», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Οι κεραυνοί μπορεί να πέσουν οπουδήποτε
Οι κεραυνοί είναι επικίνδυνοι κάτι το οποίο αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο όταν ένα 13χρονο κορίτσι στη Χαλκιδική έχασε τη ζωή του.
Ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος μίλησε στο ERTnews και προειδοποιεί τι πρέπει να κάνουμε όταν ακούγονται βροντές και αρχίζουν να πέφτουν κεραυνοί.
«Πέρα από τον τραγικό θάνατο αυτού του κοριτσιού την περασμένη εβδομάδα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας δυστυχώς και άλλοι θάνατοι από κεραυνικά πλήγματα. Το νούμερο ένα το οποίο θα πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή μας. Να γνωρίζουμε, δηλαδή εάν τις επόμενες ώρες περιμένουμε να έχουμε κάποια εκδήλωση καταιγίδας με κεραυνική δραστηριότητα. Το δεύτερο είναι να παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται καιρός και σε περίπτωση που αρχίσουμε να βλέπουμε το σχηματισμό μιας καταιγίδας, ο οποίος είναι πάρα πολύ εμφανής χωρίς χρονοτριβές να απομακρυνόμαστε και να πηγαίνουμε σε εσωτερικό χώρο» ανέφερε ο κ. Γιάνναρος.
Σχετικά με την κακοκαιρία εξπρές που απειλεί πολλές περιοχές της χώρας μας ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών δήλωσε ότι αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή θα μας επηρεάσει σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι πάρα πολύ έντονες και θα συνοδεύονται από πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα.
Οι εσωτερικοί χώροι είναι μεγαλύτερη ασφάλεια
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο του έτους, όπου παραδοσιακά κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφουμε στη χώρα μας το μέγιστο της κεραυνικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών μηνών εκδηλώνεται περίπου τη μισή κεραυνική δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έχουμε πολύ έντονη και ξαφνική δραστηριότητα είναι να βρισκόμαστε σε έναν εσωτερικό χώρο». Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό τότε «αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε ψηλά σημεία και κάτω από δέντρα».
Όπως είπε αν δεν μπορούμε να βρούμε ασφαλές καταφύγιο σε κάποιο κτήριο τότε είναι προτιμότερο να μπούμε στο αυτοκίνητό μας για να προφυλαχθούμε.
«Το που ακριβώς θα πέσει ένας κεραυνός είναι ένα τυχαίο γεγονός» πρόσθεσε ο κ. Γιάνναρος επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα μεταλλικά στέγαστρα.
Οδηγίες προφύλαξης στο σπίτι
«Καλό είναι αν υπάρχει πάρα πολύ έντονη κεραμική δραστηριότητα στην περιοχή μας και βρισκόμαστε στο σπίτι, να αποσυνδέουμε κάποιες ηλεκτρικές συσκευές ούτως ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση να πέσει κάπου κοντά ένας κεραυνός το ηλεκτρικό ρεύμα να διοχετευθεί μέσα στο δίκτυο και να καούν οι συσκευές μας. Αποφεύγουμε επίσης να είμαστε κοντά στα παράθυρα και παραμένουμε ήρεμοι μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της κεραυνικής δραστηριότητας» τόνισε ο πυρομετεωρολόγος.