Παρασκευή, 16 Αυγ.
31oC Αθήνα

Καιρός: Στους 41 βαθμούς σκαρφαλώνει η θερμοκρασία την Παρασκευή, άνεμοι 8 μποφόρ και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Καιρός: Στους 41 βαθμούς σκαρφαλώνει η θερμοκρασία την Παρασκευή, άνεμοι 8 μποφόρ και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Καυτός θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή (16/08/2024) καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, ανεβάζει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο καιρός την Παρασκευή (16/08/2024) θα είναι ιδιαίτερα καυτός με την θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να φτάνει τους 41 βαθμούς ενώ οι άνεμοι τοπικά θα φτάνουν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός την Παρασκευή (16/08/2024) θα είναι γενικά αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά θα φθάσει τους 33 με 34 βαθμούς και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και στη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την πορεία του καιρού

Στους 42°C η θερμοκρασία τον Δεκαπενταύγουστο – 30 σταθμοί με θερμοκρασία πάνω από 40 °C

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Πέμπτη 15/08.

Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στα Βραχναίικα Αχαΐας με 42.1 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 35.2 °C, ενώ 174 από τους 488 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, από τους οποίους οι 30 κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 40 °C.

Η πρόγνωση του meteo για την Παρασκευή (16/08/2024)

Σύμφωνα με το meteo την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι ή καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36-37, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41, στην Ήπειρο από 20 έως 38-39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 38-40 και τοπικά 41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 22 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 32-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 38 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37-38 βαθμούς, αλλά βόρεια και στα ανατολικά οι μέγιστες θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά σε 8 περιφέρειες

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό βρίσκονται αύριο (16.08.2024) Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Χαλκιδική, Έβρος, νησιά βορείου Αιγαίου και οι Κυκλάδες λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου για φωτιά.
Η θερμοκρασία θα φτάσει ως και τους 41 βαθμούς ενώ τα μποφόρ θα αγγίξουν τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Σε συναγερμό θα βρίσκονται οι αρχές με σκοπό να προλάβουν τις φωτιές που πιθανά θα εκδηλωθούν.

Οι περιφέρειες με πολύ υψηλό κίνδυνο για φωτιά:

-Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Όρους)
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Σχεδόν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει υψηλός κίνδυνος.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ειδοποιήσει τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καθώς και τις Περιφέρειες και Δήμους των προαναφερθέντων περιοχών, προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν περιστατικά πυρκαγιάς.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά εκ παραλείψεως, όπως η καύση ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, και συσκευών συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, μεταξύ άλλων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η καύση αγρών. Σε περίπτωση που εντοπιστεί πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις