Έναν ατελείωτο καύσωνα ζει εδώ και αρκετές ημέρες η χώρα, με θερμοκρασίες που εκτινάσσουν τον υδράργυρο και με τον καιρό να μη λέει να δροσίσει.
Όπως κάθε ημέρα, έτσι και σήμερα (15.07.2024), το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατέγραψε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα η οποία «ψήνεται» με θερμοκρασίες παρατεταμένου καύσωνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Ηλιόλουστο Κιλκίς (42.0 °C) και ακολούθησε η Πλαγιά Κιλκίς (41.8 °C) και η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (41.6 °C).
Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 153 από τους 510 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~30%). Επίσης η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 34.8 °C συμπληρώνοντας 8 συνεχόμενες ημέρες με μέση μέγιστη θερμοκρασία άνω των 34.0 °C.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας εξίσου καυτός Αύγουστος
«Σύμφωνα με το 95 % των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα», γράφει σε ανάρτησή του, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.
Ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo στην ανάρτηση που ανάρτησε στο Facebook για τον καιρό τον ερχόμενο μήνα, αναφέρει πως «τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν μέσες μηνιαίες αποκλίσεις: της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.»
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κώστα Λαγουβάρδου:
Μια πρώτη εικόνα για τις θερμοκρασίες του Αυγούστου…
Όπως αναφέρουμε και στο Meteo.gr, θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Αύγουστος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 95 % των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Η ανάλυση των σεναρίων έγινε από το φίλο και επιστημονικό μας συνεργάτη Georgios Fragkoulidis
Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν μέσες μηνιαίες αποκλίσεις: της τάξης των 1-2 °C (45 %) και 0-1 °C (36 %). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14 %.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προσοχή όμως: τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή».