Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Καιρός: Συναγερμός για τη ζέστη με δυνατό αέρα που ευνοεί τις πυρκαγιές – Σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Καιρός: Συναγερμός για τη ζέστη με δυνατό αέρα που ευνοεί τις πυρκαγιές – Σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Φωτογραφία: Eurokinissi

Μπορεί οι συνθήκες του καιρού να είναι πιο ανεκτές και να ξεφύγαμε (για την ώρα τουλάχιστον…) από τον καύσωνα, ωστόσο αυτό το «κοκτέιλ» που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες, «χτυπάει» πορτοκαλί συναγερμό στις αρχές, καθώς ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μία ηλιόλουστη Κυριακή (28/7/24) με την υψηλότερη θερμοκρασία να φτάνει τους 39 βαθμούς αλλά οι συνθήκες του καιρού δημιουργούν πολύ υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιές (κατηγορίας 4) σε τρεις περιοχές της χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο η ζέστη θα είναι πιο έντονη την Κυριακή (28/7/24) στα δυτικά ηπειρωτικά και στα Επτάνησα με βοριάδες μέχρι 7 μποφόρ στις κεντρικές περιοχές του Αιγαίου. Ηλιοφάνεια θα έχει η Αττική με τη θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς και ανέμους έως 6 μποφόρ στο Σαρωνικό και 6 με 7 μποφόρ στον Ευβοϊκό.

Από Δευτέρα ανεβαίνει ο υδράργυρος αλλά όχι σε ακραίες τιμές, καθώς θα φτάσει τους 39 βαθμούς. Το ίδιο και την Τρίτη που η υψηλότερη θερμοκρασία αναμένεται να μην ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Οι περιοχές που είναι επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε το Σάββατο η Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές την Κυριακή:
-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, =συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199…

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις