Site icon NewsIT

Καιρός: Θερμές αέριες μάζες φέρνουν θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 43 βαθμούς τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή

15.07.2024 | 23:23
Καιρός: Θερμές αέριες μάζες φέρνουν θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 43 βαθμούς τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή

Πολύ υψηλή η θερμοκρασία και σήμερα στην Αθήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων το κύμα ζέστης θα κρατήσει αρκετές ημέρες, Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 (ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Ο καύσωνας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα και οι θερμοκρασίες θα φτάσουν ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός θα παραμείνει καυτός τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή (19/07/2024).

Ο παρατεταμένος καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν λένε να κοπάσουν ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποιεί συνεχώς το έκτακτο δελτίο καιρού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΕΜΥ οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας συνεχίζουν να προκαλούν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν μέχρι την Παρασκευή (19-7-2024).

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες κυρίως την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε Live την πορεία του καιρού

Όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες την Τρίτη (16/07/2024) θα φτάσουν στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 40 με 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α.Στο εσωτερικό της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και πιθανώς την Τετάρτη τους 43 βαθμούς Κελσίου.
β.Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ.Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

4.Την Παρασκευή (19-7-2024) κυρίως στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν φαινόμενα αστάθειας και η μέγιστη θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και προβλέπεται να φτάσει:

α.Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β.Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
γ.Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ.Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 6 περιφέρειες

Ο καύσωνας και τα μελτέμια φέρνουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για πυρκαγιές ενώ σύμφωνα με τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Κρήτης
-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Για δύσκολη εβδομάδα έκανε λόγο και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας που τόνισε χαρακτηριστικά:

Αυτή η εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη: Ξηρασία, καύσωνας μέχρι και 42 βαθμούς και μελτέμια έως 7 μποφόρ συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση και κυρίως τη δραματική εξάπλωση ακόμη και της πιο μικρής εστίας φωτιάς.

Αύριο Τρίτη (16/05/2024), Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Ηλεία, Λέσβος, Χίος και Ψαρά, Κρήτη, καθώς και περιοχές σε Κορινθία, Αχαΐα, Λακωνία, Φθιώτιδα και Ξάνθη θα βρίσκονται στην κλίμακα 4 του χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς. Στο δείκτη πολύ υψηλού κινδύνου είναι και η Ροδόπη και ο Έβρος όπου και αυτή τη στιγμή ισχυρές επίγειες δυνάμεις και 11 εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη φωτιά στην περιοχή Κυριακή. Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν καθημερινά έχουμε τουλάχιστον μια επικίνδυνη φωτιά στον Έβρο.

Το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Είναι καθήκον και των πολιτών να επιδείξουν τη δέουσα ενσυναίσθηση, προσοχή και υπευθυνότητα».

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version