Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Καιρός: Τους 43 βαθμούς ακουμπάει η θερμοκρασία, τροπικές οι επόμενες τρεις νύχτες

Καιρός: Τους 43 βαθμούς ακουμπάει η θερμοκρασία, τροπικές οι επόμενες τρεις νύχτες
Reuters

Καυτός θα είναι ο καιρός και το επόμενο τριήμερο με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 43 βαθμούς, όπως λέει στο newsit.gr ο διδάκτωρ μετεωρολογος, Μιχάλης Σιούτας.

Συγκεκριμένα για έναν από τους πιο παρατεταμένους καύσωνες των τελευταίων χρόνων κάνει λόγο ο διδάκτωρ μετεωρολογος, Μιχάλης Σιούτας και τονίζει πως ο καιρός θα είναι τροπικός τα βράδια με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως τονίζει στο newsit.gr «έχουμε μπροστά μας ένα καυτό τριήμερο. Το φαινόμενο αυτό είναι ίσως από τους πιο παρατεταμένους καύσωνες, με τον μεγαλύτερο αριθμό συνεχόμενων ημερών που έχουν σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Τετάρτη (17/07/2024), Πέμπτη (18/07/2024) και Παρασκευή (19/07/2024) θα παρατηρηθούν οι μεγαλύτερες τιμές. Περιμένουμε μέγιστες θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 42 με 43 βαθμούς στις ηπειρωτικές περιοχές και ειδικότερα στη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Στερεά, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές τα επίπεδα θερμοκρασίας θα κυμανθούν 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα λόγω της θαλάσσιας αέρας. Η συσσώρευση και η παρατεταμένη θερμοκρασία θα επιφέρει υψηλές τιμές και στις ηπειρωτικές περιοχές, στο Ιόνιο, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη.

Εκτός από τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που θα έχουν γύρω στους 35 βαθμούς, στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές θα έχουμε 40 βαθμούς και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές θα δούμε το θερμόμετρο να κυμαίνεται 42 με 43 βαθμούς και σε κάποιες περιοχές τοπικά μπορεί να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς.

Η Πέμπτη (18/07/2024) η πιο θερμή ημέρα

Όπως αναφέρει ο κ. Σιούτας «η πιο θερμή μέρα που περιμένουμε στη χώρα  είναι η Πέμπτη (18/07/2024), όπου θα επικρατούν συνθήκες εκτεταμένου καύσωνα.

Το βράδυ δεν θα πέφτει η θερμοκρασία ιδιαίτερα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με τις νύχτες αυτές να ονομάζονται τροπικές. Τα μελτέμια θα επιμένουν στα 7 μποφόρ μέχρι την Παρασκευή (19/07/2024) ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα επηρεάσουν όλη την ανατολική χώρα».

Δείτε Live την πορεία του καιρού

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Τετάρτη (17/07/2024) και Πέμπτη (18/07/2024) οι πιο καυτές ημέρες σύμφωνα με το επικαιροποιημέο δελτίο της ΕΜΥ.

Και αυτό γιατί οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να προκαλούν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη (17 και 18-7-2024) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Επισημαίνεται ότι:
Α.στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και
Β.σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες περιοχές περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη (17/07/2024) και την Πέμπτη (18/07/2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α.Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου.
β.Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ.Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ.Στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (19/07/2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α.Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β.Στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
γ.Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ.Στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή μετά το μεσημέρι και μέχρι και το απόγευμα στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν φαινόμενα αστάθειας.

Συναγερμός για φωτιές σε Αττική και άλλες πέντε περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Τετάρτη (17/07/2024) στην Αττική και σε περιοχές των Περιφερειών Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις