Μήνυμα του 112 αναμένεται να σταλεί τις επόμενες ώρες στις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία που «επισκέπτεται» την Ελλάδα από το βράδυ του Σαββάτου (15.2.2025) και θα φέρει έντονες βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αποφάσισε ότι εξαιτίας της κακοκαιρίας που αναμένεται από το βράδυ μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του 112 και θα σταλούν προληπτικά μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών που θα επηρεαστούν από τις καταιγίδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι επιστήμονες της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι περιοχές που θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι όλη η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και το ΒΑ Αιγαίο. Επειδή στην Ιθάκη, τη Λευκάδα, τη Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, καθώς και στη Δυτική και τη Νότια Πελοπόννησο τα φαινόμενα εκτιμάται ότι θα να είναι ιδιαίτερα έντονα.
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα Σάββατο (15-02-2025) από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Πιο αναλυτικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (15-02-2025) στο Ιόνιο, τα παράκτια της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.
β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (16-02-2025) στην ανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική και νότια Κρήτη, τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ύφεση των φαινομένων προβλέπεται από το μεσημέρι της Κυριακής (16-02-2025) πρώτα στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
«Παραθαλάσσιες περιοχές στο στόχαστρο της κακοκαιρίας»
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε μια ανάρτηση για την επερχόμενη κακοκαιρία δίνει έναν χάρτη του υετού, όπου επισημαίνει τις περιοχές όπου φαίνεται ο μεγαλύτερος όγκος νερού.
«Δυστυχώς στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνεται και η πληγείσα από την προηγούμενη κακοκαιρία περιοχή. Γενικά, θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις φαίνεται να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου» σημειώνει.
«Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!» καταλήγει.
Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Πολιτική Προστασία προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.