Πέμπτη, 29 Αυγ.
31oC Αθήνα

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί το επόμενο 48ωρο – Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησος στο επίκεντρο της κακοκαιρίας λέει ο Μαρουσάκης

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί το επόμενο 48ωρο – Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησος στο επίκεντρο της κακοκαιρίας λέει ο Μαρουσάκης
Φωτογραφία Eurokinissi

Ο Αύγουστος φεύγει με κακοκαιρία, αφού ο καιρός αλλάζει τις επόμενες ώρες. Ήδη, το σκηνικό έχει αλλάξει και τόσο σήμερα Παρασκευή (29.08.2024) όσο και αύριο Σάββατο συγκεκριμένες περιοχές θα βρεθούν στο… στόχαστρο.

Από τη ραγδαία αλλαγή του καιρού, οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων. Σύμφωνα με νέα ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, η κακοκαιρία θα κορυφωθεί σήμερα και αύριο και ανάμεσα στις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι Θεσσαλία, Στερεά (και η Αττική), Πελοπόννησος.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που φέρνει το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» είναι οι βροχές, οι κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και κεραυνοί. 

Η μεγαλύτερη επικινδυνότητα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αναμένεται στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική – Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα και στην Πελοπόννησο.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Η πορεία της αστάθειας σε δυο χάρτες

Έντονα άστατο καιρικό σκηνικό θα επικρατήσει σε πολλές περιοχές της χώρας μας με την κορύφωση αυτού να υπολογίζεται το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.  

Αιτία για την όλη αυτή εξέλιξη αποτελεί η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά που θα επικρατήσει ανάμεσα στη χαμηλή ατμόσφαιρα αλλά και σε στρώματα αυτής που βρίσκονται σε μεγαλύτερα ύψη μιας και πιο ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της ανατολικής βορειοανατολίκής Ευρώπης θα κινηθούν προς τη χώρα μας.

Τα φαινόμενα τα οποία αναμένουμε (βροχές, καταιγίδες, χαλάζι, αυξημένη συχνότητα κεραυνών – αστραπών) θα ξεκινούν νωρίς το πρωί από θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις προς το δυτικό – βόρειο – βορειοδυτικό Αιγαίο και καθώς θα οδηγούμαστε χρονικά προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα μετατοπίζονται δυτικά – νοτιοδυτικά επηρεάζοντας πολλές ηπειρωτικές περιοχές.

Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω της εποχής που βρισκόμαστε η ανάπτυξη των καταιγίδων καθοδηγείται ως προς έναν βαθμό από τη θερμότητα ξηράς – θάλασσας.

Οι θάλασσες μας το βράδυ εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας σε σχέση με την ξηρά και το αντίθετο συμβαίνει μέσα στην ημέρα και αυτό γιατί οι θάλασσές μας έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με την ξηρά που πρακτικά αυτό σημαίνει παίρνουν και χάνουν τα ποσά θερμότητας με μεγαλύτερη δυσκολία.

 

Αν θέλαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο θα επισημαίναμε το δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική – Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα και με πολύ κόκκινο την Πελοπόννησο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις