Site icon NewsIT
10:51 | 03.02.25

Καιρός: Βροχές μέχρι την Τρίτη και μετά τσουχτερό κρύο με ισχυρούς βοριάδες – Λίγα χιόνια στα ορεινά του Αιγαίου

Καιρός: Βροχές μέχρι την Τρίτη και μετά τσουχτερό κρύο με ισχυρούς βοριάδες – Λίγα χιόνια στα ορεινά του Αιγαίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Τα κύρια φαινόμενα των επόμενων ημερών θα είναι ο παγετός, οι βοριάδες και η υποχώρηση της θερμοκρασία

«Ο χειμώνας επιστρέφει». Με αυτόν τον τίτλο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρεται στην πρόγνωση του καιρού των επόμενων ημερών, λέγοντας πως έρχεται κρύο με βροχές αλλά η πιθανότητα χιονόπτωσης είναι μικρή και τα μόνα χιόνια αναμένεται να πέσουν στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου.

«Μετά και τον έντονα βροχερό καιρό που αναμένουμε να επικρατήσει σήμερα αλλά και αύριο μέχρι και το μεσημέρι περίπου, ακολουθεί έντονα χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό με κύρια χαρακτηριστικά τους τοπικά θυελλώδεις βοριάδες προς την πλευρά του Αιγαίου, την κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου αλλά και τον παγετό» σημείωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται στη «μετατόπιση πολικών αερίων μαζών από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας».

«Είναι απολύτως φυσιολογική για την εποχή στην οποία βρισκόμαστε και μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι μη φυσιολογικό είναι αυτό που ζούμε τις τελευταίες αρκετές ημέρες με τον υδράργυρο να φτάνει ή και να ξεπερνά τοπικά και τους 20 βαθμούς. Για να γίνει πιο κατανοητό το παραπάνω, αρκεί να σημειώσουμε ότι μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία για τις αρχές Φεβρουαρίου είναι οι 11 με 13 βαθμοί περίπου. Με αυτή τη μεταβολή θα οδηγηθούμε περίπου και ενδεικτικά σαν μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή κοντά στους 8 με 12 βαθμούς» συμπληρώνει.

«Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα είναι συνδυασμός αρκετών ατμοσφαιρικών παραμέτρων. Μία από αυτές είναι η διαθέσιμη σχετική υγρασία στις διάφορες στάθμες της ατμόσφαιρας. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι θερμοκρασιακές διαφορές καθ’ ύψος στην ατμόσφαιρα που οδηγεί στην ανάπτυξη αστάθειας στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό βέβαια και με άλλες παραμέτρους όπως π.χ. το προφίλ του ανέμου» σημειώνει.

 

Προσθέτει, δε, πως: «Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, σημειώνουμε ότι αυτές οι πολικές αέριες μάζες μέχρι και να φτάσουν στη χώρα μας, δεν έχουν διαθέσιμες πηγές υγρασίας από την επιφάνεια, δηλαδή περνούν πάνω από ξηρά κι όχι από αξιόλογες θαλάσσιες εκτάσεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο χιονιά διευκρινίζει: «Αφού δεν υπάρχει αξιόλογο δυναμικό αίτιο, περιμένουμε την πολική αέρια μάζα να πάρει την όποια υγρασία από τη θάλασσα του Αιγαίου. Έτσι λοιπόν τα όποια φαινόμενα τα αναμένουμε σε περιοχές που “βλέπουν” προς το Αιγαίο ή που η τοπογραφία θα ευνοήσει π.χ ορεινοί – ημιορεινοί όγκοι κοντά στο Αιγαίο».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε να χιονίζει έστω και με χαμηλές εντάσεις σε νησιά του Αιγαίου μας, όταν την ίδια χρονική στιγμή ψηλά βουνά της ηπειρωτικής χώρας θα απολαμβάνουν πολλές ώρες ηλιοφάνειας παρά το τσουχτερό κρύο και τον ισχυρό παγετό. Και αυτά όλα αφού η πολική αέρια μάζα θα βρίσκει την υγρασία από τη θάλασσα του Αιγαίου για να προκύψουν τα φαινόμενα.

Συνοψίζοντας λοιπόν όσο πιο κοντά στη θάλασσα του Αιγαίου μας, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες για χαμηλής έντασης χιονοπτώσεις ακόμη και χαμηλά. Όσο πιο μακριά από το Αιγαίο, τόσο περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας συνοδεία όμως έντονου κρύου» προσθέτει. 

Στη συνέχεια μιλά για ισχυρούς βοριάδες που θα φτάσουν ακόμα και τα 8 μποφόρ: «Η σύγκρουση των πολικών αερίων μαζών με θερμότερες που θα συναντήσουν στην πορεία τους, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη έντονης βαροβαθμίδας (διαφορά πίεσης). Από την πορεία κίνησης της πολικής αέριας μάζας γίνεται φανερό ότι η περιοχή με την ανάπτυξη μεγαλύτερης βαροβαθμίδας θα είναι το Αιγαίο. Εκεί οι βοριάδες θα φτάσουν σε εντάσεις τα επίπεδα θυέλλης (7-8 μποφόρ). Όσο κινούμαστε πιο δυτικά, η επίδραση των βοριάδων θα φθίνει» σημειώνει.

Οι κίνδυνοι από τη νέα κακοκαιρία

«Με φθίνουσα σειρά ακολουθούν οι κίνδυνοι από αυτή την μεταβολή, ξεκινώντας δηλαδή από το πιο σημαντικό θα οδηγηθούμε στο λιγότερο σημαντικό. Για την αξιολόγηση αυτή λαμβάνονται υπόψη τόσο η ένταση όσο και η διάρκεια του φαινομένου.

α. Παγετός
β. Βοριάδες
γ. Υποχώρηση θερμοκρασίας
δ. Φαινόμενα (βροχή, χιόνι κτλ).

Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι το κρύο και ο παγετός θα έχουν μεγάλη διάρκεια και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους κυρίως οι αγρότες μας προκειμένου να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης της παραγωγής τους» καταλήγει.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version