Το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου θα σημάνει – τουλάχιστον για λίγες ημέρες – η επιδείνωση του καιρού στην Ελλάδα, που ήδη έχει δείξει τα «δόντια» της σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας.
«Θα είναι μικρής διάρκειας, αλλά τοπικά θα έχει μεγάλη ένταση» αναφέρει στο newsit.gr ο γνωστός μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εξηγώντας ότι αυτή η μίνι αλλαγή του καιρού θα «αγγίξει» περισσότερο τις περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι «θα έχουμε αρκετούς κεραυνούς τις επόμενες δύο ημέρες. Ήδη στην Κέρκυρα από το πρωί της Δευτέρας (19.08.2024) έχει «βγάλει αρκετούς κεραυνούς και έβρεξε σχεδόν 30 χιλιοστά. Τα φαινόμενα θα συνεχίσουν κατά διαστήματα σε περιοχές του βορείου Ιονίου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και οριακά της Θεσσαλίας, δυτικής Στερεάς και αύριο Τρίτη και της Θράκης».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, «και στην υπόλοιπη χώρα θα πέσει λίγο η θερμοκρασία, στην Αττική θα έχουμε 34-35 βαθμούς Κελσίου. Δεν αποκλείεται αύριο στα βόρεια του νομού να βρέξει με τοπικές καταιγίδες. Θα υπάρξει δηλαδή αλλαγή και στην Αττική. Την Τετάρτη είναι πιο πιθανό να βρέξει στην πρωτεύουσα».
Οι κεραυνοί και πιθανές χαλαζοπώσεις είναι τα φαινόμενα που ανησυχούν περισσότερο τους επιστήμονες.
«Το πολύ σημαντικό που πρέπει να εστιάσουμε είναι οι πολλοί κεραυνοί που θα πέσουν σε τμήματα κεντρικής, δυτικής και βόρειας χώρας. Μπορεί να υπάρξουν και κάποιες χαλαζοπτώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές. Για τον Αύγουστο οι κεραυνοί δεν είναι κάτι μη φυσιολογικό, αλλά επειδή υπάρχουν άνθρωποι που είναι στις διακοπές, κάνουν κάμπινγκ. Δεν θεωρώ ότι θα πέσει τόσο πολύ νερό, ωστόσο για παράδειγμα χθες, Κυριακή (18.08.2024) έβρεξε πολύ στα Γιάννενα, επί μία ώρα αρκετά δυνατά».
Όπως μας εξηγεί ο κ.Γιαννόπουλος, «τέτοια εποχή τα φαινόμενα παρουσιάζουν μία τοπικότητα. Δηλαδή μπορεί κάπου να έχει κεραυνούς, ακόμα και χαλάζι, και σε άλλες τίποτα», ενώ συμπληρώνει μιλώντας στο newsit.gr ότι πρόκειται για «μία διαταραχή του καιρού που μας έρχεται από την Ιταλία. Στην Ιταλία και στα δυτικά Βαλκάνια έβρεξε αρκετά. Και μπορεί να είναι μικρής διάρκειας αυτή επιδείνωση του καιρού, ωστόσο τοπικά θα έχει μεγάλη ένταση και γι’αυτό βγήκε έκτακτο δελτίο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.