Σάββατο, 24 Αυγ.
30oC Αθήνα

Καιρός: Ζέστη, ξηρασία και μελτέμια συνθέτουν επικίνδυνο σκηνικό για πυρκαγιές σε 4 περιφέρειες το Σάββατο

Καιρός: Ζέστη, ξηρασία και μελτέμια συνθέτουν επικίνδυνο σκηνικό για πυρκαγιές σε 4 περιφέρειες το Σάββατο
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ζεστός θα είναι ο καιρός το Σάββατο (24/08/2024) ενώ τα μελτέμια που θα έχουν ένταση μέχρι και 7 μποφόρ, συνθέτουν ένα επικίνδυνο συνδυασμό για φωτιές σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο καιρός θα έχει θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 38 βαθμούς το Σάββατο (23/08/2024) στα ηπειρωτικά, ενώ τα μελτέμια θα είναι ισχυρά και θα φτάσουν τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Η κατάσταση αυτή θέτει σε επιφυλακή την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική καθώς υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει για την Αττική, την Κρήτη και περιοχές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός αύριο Σάββατο (24/08/2024)  με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς.

Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 βαθμούς και τοπικά στα νησιά του Ιονίου και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ίδια κατάσταση και την Κυριακή (25/08/2024) καθώς οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 4, στο Ιόνιο τοπικά 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στο Ιόνιο τους 33 με 34, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 32 και τοπικά στη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε Live την πορεία του καιρού

Η πρόγνωση του meteo

Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις και φαινόμενα το μεσημέρι και απόγευμα, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 37, στη Θεσσαλία από 23 έως 38, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 20 έως 37, στην υπόλοιπη Στερεά από 22 έως 37, στην Πελοπόννησο από 21 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 36, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 37 και στις Κυκλάδες από 24 έως 34, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 35 και στην Κρήτη από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 28 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 27 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και άλλες 4 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά προβλέπεται αύριο Σάββατο (24/08/2024) σε Αττική και Κρήτη καθώς και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά ((κατηγορία κινδύνου 4) σε Αττική και Κρήτη καθώς και σε περιοχές στη Στερεά Ελλάδα, σε Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε εφαρμογή παραμένει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Παράλληλα η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1.Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
2.Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
3.Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις