Τρίτη, 27 Αυγ.
28oC Αθήνα

Καιρός: Ζεστό φθινόπωρο δείχνουν τα «μοντέλα» που μελετάει η ΕΜΥ – Ενδείξεις και για θερμό χειμώνα

Καιρός: Ζεστό φθινόπωρο δείχνουν τα «μοντέλα» που μελετάει η ΕΜΥ – Ενδείξεις και για θερμό χειμώνα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μπορεί αυτό το εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι να φτάνει και επισήμως στο τέλος του, ωστόσο η ζέστη και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μάλλον δε θα μας αφήσουν ούτε το φθινόπωρο ενώ τα πρώτα στοιχεία για τον καιρό, δείχνουν ότι και ο χειμώνας του 2024/2025 θα είναι θερμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΜΥ για τον καιρό, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν οι θερμές συνθήκες στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αφού τα αριθμητικά μοντέλα εκτιμούν, ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος, μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οι χάρτες που είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) δείχνουν στοιχεία για το Φθινόπωρο 2024 (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος) και τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχή-χιόνι), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια.

 

Η κλιματολογία, τόσο του ECMWF όσο και όλων των μοντέλων που συνθέτουν το multi-modelsystem, αναφέρεται στην περίοδο 1993-2016, δηλαδή οι τιμές που παρουσιάζονται αφορούν αποκλίσεις από τις μέσες τιμές της περιόδου αυτής.

Και τα δύο μοντέλα, ECMWF και multi-model, συνεχίζουν και για το φθινόπωρο το θερμό θερινό μοτίβο, προβλέποντας θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας γενικά πάνω από την Ευρώπη, με μόνη εξαίρεση την περιοχή μεταξύ Ισλανδίας-Γροιλανδίας, όπου εμφανίζονται πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις.

Οι θετικές αποκλίσεις στις περισσότερες Ευρωπαϊκές περιοχές προβλέπεται ότι θα κυμαίνονται από 0,5 μέχρι 1 βαθμό Κελσίου, ενώ τοπικά στα βόρεια της Σκανδιναβίας, αλλά και σε πολλές περιοχές στα κεντρικά και νότια, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τοπικά στην ανατολική Μεσόγειο θα ξεπερνούν το 1 βαθμό και μπορεί να φθάνουν και τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ελλάδα

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, και τα δύο μοντέλα, ECMWF και multi-model, εξακολουθούν και για το Φθινόπωρο να δίνουν ισχυρό σήμα (πιθανότητα >80%), για ιδιαίτερα θερμές συνθήκες, προβλέποντας ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος θα είναι πάνω από τις κανονικές, συγκλίνοντας μάλιστα στην εκτίμηση, ότι στη δυτική Ελλάδα οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου θα είναι 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές.

Το ECMWF εκτιμά το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές, όμως το multi-model φαίνεται πιο συγκρατημένο, εκτιμώντας θετικές αποκλίσεις από 0.5-1 βαθμό.

Προγνωστικοί χάρτες του ECMWF και του multi-modelsystem με τις αποκλίσεις βροχόπτωσης για το Φθινόπωρο 2024 (3-month average), με αρχικές τιμές της 01/08/2024:

Από πλευράς βροχοπτώσεων και τα δύο μοντέλα, τόσο το ECMWF, όσο και το multi-model, προβλέπουν αυξημένες βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη και γενικά μειωμένες στις νότιες, κυρίως Μεσογειακές, περιοχές.

Ειδικά για την Ελλάδα, ενώ το multi-model εκτιμά ότι οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου θα κινηθούν στα φυσιολογικά επίπεδα, με βάση το ECMWF, υπάρχουν ενδείξεις για μειωμένες βροχοπτώσεις στα ανατολικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις