Τετάρτη, 11 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Κακοκαιρία «Atena»: Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι «μαστιγώνουν» για ακόμα 24 ώρες τη χώρα

Κακοκαιρία «Atena»: Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι «μαστιγώνουν» για ακόμα 24 ώρες τη χώρα
(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζει την επέλασή της η σφοδρή κακοκαιρία «Atena», φτάνοντας μέχρι και το κέντρο της Αθήνας. Στους Αμπελόκηπους ζευγάρι εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του, καθώς αυτό παρασυρόταν από τα ορμητικά νερά. Έντονα φαινόμενα προβλέπονται και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, κυρίως στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚ), που εκδόθηκε την Τρίτη (10/09/2024) το βράδυ, η κακοκαιρία «Atena» που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο, κινείται ανατολικά και επηρεάζει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11.09.2024).

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην Αττική η έντονη κεραυνική δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ της Τρίτης (10/09/2024)

Πιο αναλυτικά:

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 09-09-2024/1300 τοπική ώρα με α.α. 2/2024 επικαιροποιείται, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Η κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Βόρειο Αιγαίο θα συνεχίσει να επηρεάζει τη βόρεια και ανατολική νησιωτική χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης.

Α. Μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (Θάσο, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιο και Λήμνο).

Β. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες και κατά περιόδους θα είναι έντονες.
Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα

112 και αναβολή αγιασμού σε σχολεία

Σε πολλές περιοχές έχουν σταλεί μηνύματα 112 που καλούν τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναβάλλεται το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Λήμνου, το οποίο θα χτυπούσε την Τετάρτη.

«Ενεργοποίηση 112

περιοχές #Ανατολικής_Μακεδονίας #Θράκης
#Θάσο #Σαμοθράκη #Λήμνος & #Άγιος_Ευστράτιος

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας, από τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα 10/09/2024 έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο 11/09/2024.

‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη (10/09/2024)

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και έως τις απογευματινές ώρες στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά όπου θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Όταν η Atena έφτασε στην Αθήνα

Στην Αττική η κακοκαιρία «Atena» εκδηλώθηκε με ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, έως τις 7:30 το απόγευμα της Τρίτης (10.09.2024) το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος είχε δεχτεί 47 κλήσεις για την Αττική κυρίως από περιοχές του δήμου Αθηναίων (Πατήσια – Κυψέλη), αλλά και από Ψυχικό και Γαλάτσι.

Από αυτές οι 34 κλήσεις ήταν για αντλήσεις υδάτων, οι 7 για κοπές δέντρων, οι 5 για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ και μία για αφαίρεση αντικειμένου.

Καταιγίδα λίγων λεπτών μετέτρεψε σε ποτάμια δρόμους και πεζοδρόμια

«Άνοιξαν» οι ουρανοί στην Αττική. Η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ τα πεζοδρόμια στο κέντρο της Αθήνας χάθηκαν από τα νερά.

Στον «Ευαγγελισμό» μηχανάκια παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Στους Αμπελόκηπους ζευγάρι εγκλωβίστηκε στο όχημά του καθώς αυτό παρασυρόταν από τα ορμητικά νερά. Όπως φαίνεται και στα πλάνα που εξασφάλισε το MEGA, το ζευγάρι ανέβηκε στην οροφή του αυτοκινήτου προκειμένου να σωθεί.

 

Η κακοκαιρία «Atena» έδειξε τα δόντια της σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κεφαλλονιά

Στη Ζάκυνθο δρόμοι πλημμύρισαν. Από την σφοδρή βροχόπτωση και τους δυνατούς ανέμους 4 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους στον Μαχαιράδο.

Μία μπουλντόζα στο Μετόχι προσπαθούσε να ανοίξει τον δρόμο, όταν ένας τοίχος κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά και έπεσε μέσα στον δρόμο.

Ζημιές από την κακοκαιρία, προκλήθηκαν και σε παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού.

Και η Κέρκυρα αντιμετώπισε προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας που έφερε μαζί της καταιγίδες και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Το δυνατό μπουρίνι έπληξε και το Αργοστόλι, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο παραλιακός δρόμος και οι οδηγοί να μην μπορούν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους.

Δύσκολες ώρες και στο Αγρίνιο από τη σφοδρή καταιγίδα.

Στην παραλία της Πούντας ένας μεγάλος υδροστρόβιλος έκανε την εμφάνισή του.

Από το μεσημέρι της Τρίτης η κακοκαιρία «Atena» άρχισε να χτυπά περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και την Εύβοια.

Οι ισχυροί άνεμοι και η δυνατή βροχή έριξαν ένα δέντρο στη μέση του δρόμου, διακόπτοντας την κυκλοφορία προς το χωριό Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας.

Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα σε Χαλκιδική, Άρτα, Παξούς και Πάτρα.

Η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει και την πολύπαθη Θεσσαλία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις