Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πλημμυροπαθείς με το νερό, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Bora που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας. Και αυτό, διότι μπορεί να είναι μολυσμένο και να οδηγήσει στην εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.
Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι το νερό στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, εξαιτίας του ισχυρού κύματος κακοκαιρίας μπορεί να είναι δυνητικά μολυσμένο. Εκτός από τα φερτά υλικά μπορεί να έχει μολυνθεί και από νεκρά τρωκτικά ή άλλα ζώα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά.
Άρα δεν πρέπει οι πολίτες, να το χρησιμοποιούν ως πόσιμο, παρά μόνο για να πλύνουν το σπίτι τους ή για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης.
Ακόμη και για να κάνουν μπάνιο, θα πρέπει να βράζουν πρώτα το νερό στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά και μετά να το αφήνουν να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουν. Και στις περιοχές όπου έχει επανέλθει η υδροδότηση, το νερό δεν είναι υποχρεωτικώς κατάλληλο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Αυξάνεται η θνησιμότητα στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), αναφέρει πως εβδομάδες μετά τις πλημμύρες υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα, η οποία κορυφώνεται περίπου 25 ημέρες μετά το συμβάν και παραμένει υψηλή για έως και 60 ημέρες.
Ο κίνδυνος επηρεάζει κυρίως τις κοινότητες με πολλούς ηλικιωμένους και χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ενώ συνδέεται με:
– Μόλυνση τροφίμων και νερού λόγω περιβαλλοντικής ρύπανσης.
– Παθογόνους μικροοργανισμούς , όπως βακτήρια, μύκητες και παράσιτα, που αναπτύσσονται σε συνθήκες περιβάλλοντος.
– Περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας λόγω καταστροφών σε υποδομές.
– Ψυχολογική πίεση , που αυξάνει την ευαλωτότητα του πληθυσμού.
Για τη μείωση αυτών των θανάτων, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη προετοιμασίας και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες.
Τι προβλέπεται σε εγκύκλιο για τον έλεγχο των δικτύων ύδρευσης
Με αφορμή τα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τους προηγούμενους μήνες περιοχές της χώρας και με στόχο την προστασία της υγείας του πληθυσμού των πληγεισών περιοχών, το υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει εγκύκλιο, στην οποία επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι κ.α:
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης και εισόδου σ’ αυτά ξένων υλών (π.χ. αιωρούμενα σωματίδια, χώματα, λάσπες κ.λ.π.), που είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διενεργηθεί άμεσα υγειονομικός έλεγχος των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δίκτυο μεταφοράς, εγκατάσταση επεξεργασίας, δεξαμενές, δίκτυο διανομής).
Συγκεκριμένα θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα ή η δημιουργία οποιασδήποτε διαρροής (θραύση σωλήνων, εμπόδια στη ροή, κ.λ.π.) που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Γενικότερα θα πρέπει:
1. να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κλπ.) και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από κοντινές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης
2. να συντηρούνται επαρκώς τα συστήματα ύδρευσης (εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα), να ελέγχονται συστηματικά και να αντικαθίστανται με προτεραιότητα τα τμήματα των δικτύων, που έχουν υποστεί βλάβες
3. να διενεργείται υγειονομική αναγνώριση σε διάφορα τμήματα του συστήματος ύδρευσης σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακή εξέταση και έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου
4. να εφαρμόζεται η προβλεπόμενη σύμφωνα με την ΥΜ /5673/57 (ΦΕΚ 5/58 Β) Υγ. Διάταξη υποχρεωτική απολύμανση που επιβάλλεται για υδρεύσεις, που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3000 κατοίκων και να διερευνάται η αναγκαιότητα εφαρμογής απολύμανσης και σε υδρεύσεις, που εξυπηρετούν μικρότερους οικισμούς
5. να διενεργούνται δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή, σύμφωνα με τα προγράμματα παρακολούθησης, όπως αυτά αναφέρονται στην (β) σχετ. εγκύκλιο και για τις ποιοτικές παραμέτρους με την συχνότητα παρακολούθησης που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Τέλος, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της υγιεινής διάθεσης ασφαλών τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.
Της Γιάννας Σουλάκη / Iatropedia