Στο μεγάλο κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στον Θεσσαλικό Κάμπο, αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή (8.9.2023) ο Ευθύμης Λέκκας, μετά την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα και τις πλημμύρες που προκλήθηκαν μέσα στην πόλη.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στο MEGA για την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα λόγω του περάσματος της φονικής κακοκαιρίας Daniel, για την οποία είχε προειδοποιήσει ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε αν προκύψει έκτακτη ανάγκη».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τελικά, ο Πηνειός υπερχείλισε και πλημμύρισαν δρόμοι μέχρι και μέσα στην πόλη της Λάρισας ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι, που βρίσκονται δίπλα στον ποταμό. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν και προβλήματα στις καλλιέργειες του Θεσσαλικού Κάμπου, εκτός αυτών που προκύπτουν στον αστικό ιστό.
Άλλωστε και ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για «εξαιρετικά μεγάλες» ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού, καθώς πλημμύρισαν ανοιχτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις, ωστόσο σήμερα η πόλη δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιον κίνδυνο, επειδή η κατάσταση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα, εκτίμησε πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει και έκανε λόγο ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια 5ετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος.
«Οι προβλέψεις για μια πλημμύρα στα 1.000 χρόνια έχουν ανατραπεί 2 φορές σε 4 χρόνια»
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ αναφορικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στη Θεσσαλία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια μελέτη του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες και μάλιστα οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μια πλημμύρα στα 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν 2 φορές μέσα σε 4 χρόνια!
Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα ενώ συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφική μάζας από κατολισθήσεις.