Τρίτη, 20 Αυγ.
29oC Αθήνα

Κακοκαιρία: Μηνύματα από το 112 σε όλη τη Δυτική Ελλάδα για τις ισχυρές καταιγίδες – «Βροχή» από χιλιάδες κεραυνούς

Κακοκαιρία: Μηνύματα από το 112 σε όλη τη Δυτική Ελλάδα για τις ισχυρές καταιγίδες – «Βροχή» από χιλιάδες κεραυνούς
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές για το κύμα κακοκαιρίας, που «σφυροκοπά» μεγάλο μέρος της χώρας. Μηνύματα από το 112 να στέλνονται σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ επικαιροποιήθηκε και το δελτίο καιρού από την ΕΜΥ.

Η κακοκαιρία στη Δυτική Ελλάδα θα συνεχιστεί και την Τρίτη (20/08/2024) ενώ από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε επικαιροποιημένο δελτίο καιρού με ειδική αναφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας στο Βόρειο Ιόνιο, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας.

Η πρόγνωση αναφέρεται σε «μεγάλη συχνότητα κεραυνών» και «σε τοπικές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια».

«Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19/08/2024 1000 UTC επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Την Τρίτη (20-08-24) προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς), στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο

β. Από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ΕΜΥ: Ο καιρός της Τρίτης 20 Αυγούστου 

Βροχερός θα διατηρηθεί ο καιρός την Τρίτη 20 Αυγούστου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) προβλέπονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

Στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Στο Αιγαίο γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια δυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 30 με 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και στη Θράκη έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια δυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία στα νότια δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές. Βελτίωση αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Το δελτίο καιρού του Meteo για την Τρίτη

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη 20 Αυγούστου σε μεγάλο μέρος της χώρας. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία και στο Βόρειο Ιόνιο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο, σημειώνεται όμως ότι στη Θράκη και στον Πελοπόννησο θα είναι λιγότερα και ασθενέστερα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Εξασθένηση των φαινόμενων αναμένεται μετά το απόγευμα με εξαίρεση τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και τα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 35, στη Θεσσαλία από 22 έως 37, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 19 έως 33, στην υπόλοιπη Στερεά από 23 έως 37, στην Πελοπόννησο από 18 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 30, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 37 και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα ενισχυθούν και θα γίνουν δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα γίνουν βορειοδυτικοί ίδιας έντασης.

Αττική

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι με πιθανότητα τοπικών, πρόσκαιρων και ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, το πρωί θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι για τον καιρό της Αττικής

Σχετικά με το αν το εξπρές «κύμα» κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει την Αττική, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος τονίζει στο newsit.gr πως «δεν αποκλείεται την Τρίτη στα βόρεια του νομού να βρέξει με τοπικές καταιγίδες. Θα υπάρξει δηλαδή αλλαγή και στην Αττική. Την Τετάρτη (σ.σ. 21.08.2024) είναι πιο πιθανό να βρέξει στην πρωτεύουσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τέτοια εποχή τα φαινόμενα παρουσιάζουν μία τοπικότητα. Δηλαδή μπορεί κάπου να έχει κεραυνούς, ακόμα και χαλάζι, και σε άλλες τίποτα», ενώ συμπληρώνει μιλώντας στο newsit.gr ότι πρόκειται για «μία διαταραχή του καιρού που μας έρχεται από την Ιταλία. Στην Ιταλία και στα δυτικά Βαλκάνια έβρεξε αρκετά. Και μπορεί να είναι μικρής διάρκειας αυτή επιδείνωση του καιρού, ωστόσο τοπικά θα έχει μεγάλη ένταση και γι’ αυτό βγήκε έκτακτο δελτίο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Από την πλευρά του, ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε νέα του ανάρτηση δίνει τις περιοχές, όπου θα πέσουν κεραυνοί. Πρόκειται για: Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρος, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πιερία, Θεσσαλία, Έδεσσα, Βέροια.

Πώς κινήθηκε η κακοκαιρία τη Δευτέρα (19/08/2024)

Η κακοκαιρία που κατέφτασε από την Ιταλία «χτύπησε» αρχικά τη Δυτική Ελλάδα. Σφοδρή καταιγίδα σημειώθηκε στους Παξούς, ενώ δρόμοι πλημμύρισαν στα Γιάννενα. Αντίστοιχη εικόνα και στην πόλη της Κέρκυρας.

Μπουρίνι με βροχή από κεραυνούς αναφέρθηκε στο Κιλκίς, στην κεντρική Μακεδονία, ενώ από την κακοκαιρία δοκιμάζεται και η Βέροια.

Αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, δέντρα κόπηκαν στα δύο και έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.  Δρόμοι πλημμύρισαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα, στη Θεσσαλία.

Πλημμύρες και ζημιές σε καλλιέργειες από την κακοκαιρία στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων.

«Είχαμε κάποια εισροή σε διάφορα οικήματα σπίτια και κάποια υπόγεια δυστυχώς δεν είχαμε και κάποια ενημέρωση για την ένταση του φαινομένου. Σήμερα (σ.σ. 19.08.2024) ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι αύριο (σ.σ. 20.08.2024) το μεσημέρι», είπε ο Πέτρος Παλάσχας, αντιδήμαρχος καθημερινότητας δήμου Ιωαννίνων. 

Από την έντονη βροχόπτωση δοκιμάστηκε και η πόλη της Κέρκυρας. Η περιοχή της Σπηλίας πλημμύρισε για άλλη μία φορά ενώ τα φρεάτια δεν μπορούσαν να απορροφήσουν το νερό.

Το κέντρο της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα ενώ δεν προσγειώθηκαν δύο πτήσεις από το εξωτερικό. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες στις περιοχές που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία.

«Θα πρέπει να περιορίσουν και να μειώσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους είτε πεζοί ή με το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που εγκλωβιστούν σε έντονη βροχόπτωση θα πρέπει να επιλέξουμε ψηλά σημεία», είπε ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην Κέρκυρα μεταβαίνουν 3 άνδρες από την 5η ΕΜΑΚ, ώστε να ενισχύσουν την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ μαζί τους θα έχουν και μία βάρκα για τυχόν απεγκλωβισμούς. Σε αυξημένη ετοιμότητα θα βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ήχησε το 112 στη Δυτική Ελλάδα

Την παρατεταμένη ζέστη των προηγούμενων ημερών με τις δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα διαδέχονται βροχές και καταιγίδες, με το 112 να ηχεί αυτή τη φορά για την απότομη αλλαγή του καιρού.

Κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας έλαβαν μήνυμα για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών λόγων έντονων καιρικών φαινομένων μέχρι και την Τρίτη 20 Αυγούστου.

«Ισχυρές καταιγίδες δίνουν μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα οπότε μπορούν να δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια, δεν αποκλείεται αυτό θέλει προσοχή το επόμενο διήμερο. Όπως και η κεραυνική δραστηριότητα θέλει προσοχή και για τις δραστηριότητες που κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους τόσο σε παραλίες όσο και στα βουνά όσο και στις δασικές πυρκαγιές γιατί το βλέπουμε σχεδόν κάθε χρόνο πολλές δασικές πυρκαγιές να ξεκινούν από κεραυνική δραστηριότητα», ανέφερε ο Κώστας Λαγκουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η Πάτρα προετοιμάζεται για την επέλαση της κακοκαιρίας

Από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ήχησε το 112 στην Πάτρα, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Η Πολιτική Προστασία σε επιφυλακή, ενώ ήδη έχει καθαριστεί ο Χάραδρος, ένας ποταμός που δημιουργεί αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της αχαϊκής πρωτεύουσας.

«Το γενικό πρόσταγμα το έχει η Πυροσβεστική. Με μηχανήματα έργου θα συνδράμουμε όπου μας ζητηθεί. Καλό είναι οι πολίτες να προσέχουν», είπε ο Αντώνης Χαρβαλάκος, ειδικός σύμβουλος πολιτικής προστασίας Αχαΐας.

 

Κακοκαιρία εξπρές με χαλάζι και κεραυνούς

Οι τοπικές βροχές και καταιγίδες συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Την Τρίτη (20.08.2024) τα φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν τη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν τη Θεσσαλία.

Οι περιοχές που θα δεχθούν ισχυρές καταιγίδες είναι:

* Ιόνιο (προσοχή σε Κέρκυρα – Παξούς)

* Θράκη

* Μακεδονία

* Ανατολική Θεσσαλία.

Meteo: Περισσότεροι από 31.000 κεραυνοί έπεσαν τη Δευτέρα

Έως τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, καταγράφηκαν 31.828 κεραυνοί, 3.906 από τους οποίους πάνω από την ξηρά και 27.922 πάνω από τη θάλασσα, όπως φαίνεται από τον σχετικό χάρτη:

φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις