Τετάρτη, 21 Αυγ.
27oC Αθήνα

Κακοκαιρία: Νύχτα με κεραυνούς και ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία – Βροχή την Τετάρτη και στην Αττική

Κακοκαιρία: Νύχτα με κεραυνούς και ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία – Βροχή την Τετάρτη και στην Αττική
ΦΩΤΟ Eurokinissi (αρχείο)

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας θα βρεθούν στη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές και κεραυνούς προβλέπει, μιλώντας στο newsit.gr, η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου.

«Χαρτογραφώντας» την εξέλιξη της κακοκαιρίας στη χώρα, η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου λέει στο newsit.gr ότι  καταιγίδες μαζί με κεραυνούς θα πλήξουν τη νύχτα της Τρίτης (20.08.2024) προς Τετάρτη 21 Αυγούστου, κυρίως την Κεντρική Ελλάδα.

«Από το απόγευμα της Τρίτης η κακοκαιρία άρχισε να υποχωρεί. Τα έντονα φαινόμενα θα σταματήσουν, αλλά θα παραμείνουν οι βροχές που σταδιακά θα εξασθενούν στη βόρεια, τη δυτική χώρα και το Ιόνιο», είπε αρχικά η Χριστίνα Ρήγου, σημειώνοντας έπειτα ότι:

«Οι περιοχές που φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν κάποιες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες με κεραυνούς, με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, είναι στην ανατολική Θεσσαλία, στον Όλυμπο, το Πήλιο και πιο πεδινές περιοχές του νομού Μαγνησίας και τμήματα της Φθιώτιδας».

Βροχές την Τετάρτη (21.08.2024), καλοκαίρι ξανά από Πέμπτη (22.08.2024)

Τα τελευταία «υπολείμματα» βροχής θα εκδηλωθούν την Τετάρτη και από Πέμπτη ξανά «ανήφορος» του υδράργυρου, είναι τα σημεία στα οποία εστιάζει, μιλώντας στο newsit.gr στη συνέχεια η Χριστίνα Ρήγου.

Όμως σύμφωνα με τη γνωστή μετεωρολόγο, όσον αφορά στην Αθήνα, αναφέρει ότι «την Τετάρτη θα δούμε βροχές, ίσως και στα βόρεια του νομού να εκδηλωθούν κάποιες καταιγίδες, μετά από πολλούς μήνες ανομβρίας.

Το πρωί θα ξεκινήσει η μέρα με σχετικά βελτιωμένο καιρό, θα δούμε κάποια «υπολείμματα» της κακοκαιρίας με βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα μέτριας έντασης. Όχι δηλαδή ένα καλοκαιρινό σκηνικό, αλλά δεν περιμένουμε κάτι έντονο».

Επίσης σύμφωνα με τη Χριστίνα Ρήγου, «την Τετάρτη θα πέσει και η θερμοκρασία κατά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή από 37 °C που έχουμε θα πέσει στους 33 °C με 34°C και γενικά σε όλη τη χώρα θα νιώσουμε να δροσίζει λίγο και να πέφτει η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας κάτω από τους 35 °C. Ήδη στην Ήπειρο και δυτική Μακεδονία, εκεί που πριν μία εβδομάδα είχε 36 – 37 βαθμούς Κελσίου σε ορεινές περιοχές, λόγω της κακοκαιρίας έπεσε στους 20 °C που ήταν πιο φυσιολογικό για τόσο μεγάλα υψόμετρα».

Από την Πέμπτη (21.08.2024), πάντως, «ο υδράργυρος θα ξεκινήσει πάλι την ανοδική του πορεία και σταδιακά θα είναι πάλι σε υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η ζέστη επιστρέφει. Έτσι φαίνεται να κυλάει όλος ο Αύγουστος, με θετικές αποκλίσεις στις κλιματικές τιμές. Τα εποχικά μοντέλα δεν δείχνουν να έρχεται κι άλλος καύσωνας έως το τέλος του μήνα. Θα φτάσουμε το πολύ στους 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά παρατηρούνται πολύ μεγάλες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, που κάνουν την αίσθηση της ζέστης ακόμα πιο έντονη, γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παίρνει κάποια ανάσα δροσιάς κατά τη διάρκεια της ημέρας», με τη Χριστίνα Ρήγου να καταλήγει, λέγοντας ότι «η εικόνα που έχουμε είναι ότι και ο Σεπτέμβριος θα είναι πιο θερμός από το κανονικό».

Βόλος: Σφοδρή καταιγίδα σαρώνει την περιοχή – Συνεχείς κεραυνοί και θυελλώδεις ριπές ανέμου

Πολύ σφοδρή καταιγίδα σαρώνει τον Βόλο, τα προάστια και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας την Μαγνησίας.

Η καταιγίδα που ξεκίνησε στις 9:25 το βράδυ της Τρίτης, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την πολύ έντονη βροχή, τις θυελλώδεις ριπές ανέμου και τις συνεχείς πτώσεις κεραυνών, που μετατρέπουν τον ουρανό από νύχτα σε μέρα. Οι κεραυνοί και μέσα στην πόλη του Βόλου, δημιουργούν απόκοσμη ατμόσφαιρα από τις συνεχείς λάμψεις και κρότους.

 

Οι δρόμοι του Βόλου από τη σφοδρή βροχόπτωση έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ έχουν σπάσει τέντες σε πολυκατοικίες και η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε όλη την περιοχή. Ταυτόχρονα ακούγονται σειρήνες οχημάτων της Πυροσβεστικής που σπεύδουν για περιπτώσεις όπου έχουν λάβει κλήσεις για βοήθεια.

Από νωρίς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταιγίδα, που τελικά πλήττει την περιοχή.

Λάρισα: Συστάσεις προς τους πολίτες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ο δήμος συστήνει με ανακοίνωσή του στους πολίτες, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να αποφεύγουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους κάτω από δένδρα, μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δήμου Λαρισαίων, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας – επιφυλακής και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

Παράλληλα, συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

 

Meteo: Ο καιρός της Τετάρτης

Τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, αναμένονται την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι τοπικά έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Εύβοια, στο Νότιο Ιόνιο και στα δυτικά της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Από το πρωί τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά αυτών ενώ από το μεσημέρι θα παρουσιάσουν κατά τόπους ενίσχυση και θα επηρεάσουν και την Κρήτη. Σημαντική εξασθένηση αναμένεται από τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι κατά τόπους σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 36, στη Θεσσαλία από 22 έως 35, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 18 έως 33, στην υπόλοιπη Στερεά από 25 έως 35, στην Πελοπόννησο από 19 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 31, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 35 και στις Κυκλάδες από 23 έως 32, στα Δωδεκάνησα από 25 έως 31 και στην Κρήτη από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες ενώ πιθανότητα τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων υπάρχει κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη

Βροχερός θα είναι ο καιρός την Τετάρτη 21 Αυγούστου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου. Έως 6 μποφόρ η ένταση των ανέμων, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά, την κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες σε όλη τη χώρα.

Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 31 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 35 και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανόν να είναι ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Άστατος κατά διαστήματα νεφελώδης με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα νότια νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα και τις Σποράδες ενδέχεται να είναι τοπικά ισχυρά. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις