Ανεξάντλητη πηγή γνώσης αποτελεί για την Καλλιθέα η Δημοτική Βιβλιοθήκη που μετρά 40 χρόνια ζωής και προσφέρει απλόχερα στους δημότες της και όχι μόνο, έναν “θησαυρό” που ξεπερνά τους 35.000 τίτλους βιβλίων.
Ξεκίνησε την οργανωμένη παρουσία της τη δεκαετία του ’80 με τη φιλοδοξία να αναπτύξει και να οργανώσει τη συλλογή της, ώστε να γίνει ένας ουσιαστικός πυλώνας γνώσης και πολιτισμού για την Καλλιθέα και σήμερα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα έχει καταφέρει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα ράφια της βιβλιοθήκης όλα αυτά τα χρόνια, υποδέχονται τους αναγνώστες εκδόσεις σύγχρονες αλλά και παλαιές, που κάποιες φτάνουν πίσω στον χρόνο έως το 1938. Πλήρως εκσυγχρονισμένη, τα τελευταία χρόνια ανταποκρίθηκε και στο κάλεσμα των καιρών κι έτσι για κάθε ενδιαφερόμενο η όποια αναζήτηση μπορεί να γίνει πλέον και ηλεκτρονικά.
Ο καθένας μπορεί να ανατρέξει στον διαδικτυακό ισότοπο, όπου θα βρει τα βιβλία χωρισμένα σε κατηγορίες, ανά θεματική ενότητα, ανά συγγραφέα και ανά εκδοτικό οίκο και στη συνέχεια, για το κάθε βιβλίο ξεχωριστά υπάρχουν οι γενικές πληροφορίες του.
Καλλιθέα: Στέγη φιλίας και πνεύματος
“Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας είναι πνευματικά συγκρίσιμη με μεγάλες βιβλιοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές. Το γεγονός των εκατοντάδων τακτικών επισκεπτών της και των χιλιάδων φίλων της το αποδεικνύει. Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη διαρκή διεύρυνσή της”, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & ΚΕΠ Λάζαρος Λασκαρίδης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Βιβλιοθήκες Παντελής Νικολαΐδης, αναλαμβάνει να κάνει μια μορφή “ξενάγησης” στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. “Αποτελεί μία πηγή μόρφωσης και πολιτισμού”, λέει αρχικά και συνεχίζει: “Τη δεκαετία του ΄80 ξεκίνησε η προσπάθεια οργάνωσης με σύγχρονο τρόπο από μια ομάδα βιβλιοθηκονόμων. Το 2007 μεταφέρθηκε στο κτίριο που βρισκόμαστε σήμερα και η βιβλιοθήκη εκσυγχρονίστηκε. Διαθέτει γύρω στα 35.000 βιβλία, αλλά και συλλογές περιοδικών. Καλύπτει με τον δανεισμό των βιβλίων της τον δήμο μας φυσικά, αλλά και τις όμορες περιοχές του Μοσχάτου, του Ταύρου, των Πετραλώνων, του Κουκακίου, του Νέου Κόσμου, της Νέας Σμύρνης, του Παλαιού και του Νέου Φαλήρου”.
Σχετικά με το κοινό που την επισκέπτεται και τη χρησιμοποιεί αναφέρει: “Είναι όλες οι κατηγορίες μπορώ να πω, όχι μόνο φοιτητές. Και είναι και πολλά παιδιά, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό παιδικό τμήμα. Είμαστε μια Δημοτική Βιβλιοθήκη που έχει ζωή, δεν είμαστε μια αποθήκη βιβλίων. Δανείζουμε κατά μέσο όρο 2.000 με 2.500 βιβλία το μήνα. Το 2019 είχαμε 26.748 βιβλιοδανεισμούς και αναλογιστείτε πως τη χρονιά αυτή υπήρξε μια πτώση αναγνωσιμότητας, καθώς έχουμε πλέον μεγάλο “ανταγωνισμό”, αφού η Καλλιθέα διαθέτει κι άλλες βιβλιοθήκες και τα τελευταία χρόνια ήρθε στο Ίδρυμα Νιάρχος και η Εθνική Βιβλιοθήκη”.
Εστία γνώσης και πολιτισμού
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καλλιθέας φτάνει τα 6.983 εγγεγραμμένα μέλη (δηλαδή με εγγραφή και κάρτα μέλους). Η συλλογή της καλύπτει ένα ευρύ πεδίο της γνώσης. Με αφετηρία τη λογοτεχνία και την παιδική λογοτεχνία επεκτείνεται σε όλες τις θεματικές ενότητες και εμπλουτίζεται συστηματικά κάθε χρόνο με τη βοήθεια και τις προτάσεις των αναγνωστών. Ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στον δανεισμό, αλλά αναπτύσσει κι άλλες δραστηριότητες.
“Γίνονται διάφορες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις βιβλίων, με παιδικά δρώμενα, αλλά και με αφιερώματα που συνοδεύονται από μουσική ή από οπτικοακουστικό υλικό. Διοργανώνουμε ακόμη δύο σεμινάρια, ένα για λογοτεχνική γραφή και ένα για ποίηση. Και υπάρχει καλή συνεργασία με τις άλλες βιβλιοθήκες της περιοχής, όπως αυτή του Παντείου Πανεπιστημίου”, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Νικολαΐδης.
Σχετικά με το σύστημα ταξινόμησης ακολουθούνται οι αγγλο – αμερικανικοί κανόνες ΑΑCR2. Η θεματική περιγραφή έχει βασιστεί σε θεματικές επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, του Συλλογικού Καταλόγου των Δημόσιων Βιβλιοθηκών και άλλων θεματικών καταλόγων.
Χρησιμοποιούνται ταξινομικά σύμβολα σύμφωνα με το σύστημα DDC, μαζί με τοπικά ταξιθετικά σύμβολα. Τέλος, στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί τμήμα ηλεκτρονικών υπολογιστών με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.