Site icon NewsIT
10:52 | 01.06.18

Καλό μήνα! Μπήκε ο Ιούνιος και το Καλοκαίρι έφτασε!

Καλοκαίρι
Newsit Newsroom

Επιτέλους! Ο μήνας Ιούνιος "μπήκε" με υψηλή θερμοκρασία και έφτασε αυτό που όλοι περιμέναμε τόσο καιρό, το Καλοκαίρι! Καλό μήνα σε όλους!

Ζεστό καιρό έχει, το πρώτο μπάνιο οι περισσότεροι το έκαναν, σήμερα μπήκε ο Ιούνιος και αρχίζει επίσημα το Καλοκαίρι! Διαβάστε πόσο διαρκεί, από πού πήρε το όνομα του ο Ιούνιος αλλά και τι πρέπει να ξέρετε για το θερινό ηλιοστάσιο. Καλό μήνα!

Πόσο διαρκεί το Καλοκαίρι

Το Καλοκαίρι στη μετεωρολογία καθορίζεται συμβατικά ως η χρονική περίοδος που περιλαμβάνει για το Βόρειο ημισφαίριο τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Αστρονομικά, διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου έως τη φθινοπωρινή ισημερία. Στο Νότιο ημισφαίριο το Καλοκαίρι ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου. Περιλαμβάνει συμβατικά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού (Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου ή Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ανάλογα με το ημισφαίριο), η αξονική κλίση της Γης στρέφει το ημισφαίριο προς τον ήλιο. Τότε δηλαδή, η διάρκεια της ημέρας είναι η μέγιστη. Κατά συνέπεια, οι θερμοκρασίες φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Καλό μήνα! Από πού πήρε το όνομά του ο Ιούνιος

Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από την σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno. Σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος ο Ιούνιος έχει την δική του ξεχωριστή ονομασία.

Στα Γρεβενά αναφέρεται ως Κερασάρης. Στον Πόντο, Κερασινός επειδή ωριμάζουν τα κεράσια. Ακόμη, λόγω του «ορνιασμού» των σύκων ονομάζεται Ορνιαστής στην Άνδρο, Ρινιστής στην Πάρο και Απαρνιαστής σε διάφορα άλλα μέρη. Είναι όμως κυρίως γνωστός ως Θεριστής: «αρχές του Θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή». Για αυτό, συνδέεται άμεσα με την ωρίμανση και τον θερισμό των δημητριακών.

Το Θερινό Ηλιοστάσιο

Στις 21-22 Ιουνίου ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής. Αρχίζει δηλαδή να κατέρχεται και πάλι «τρεπόμενος» προς τον ουράνιο ισημερινό. Το σημείο αυτό, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή. Επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Καλοκαίρι. Επειδή, μάλιστα, για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο Ήλιος φαίνεται να αργοστέκει πάνω στην εκλειπτική, σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.

Πριν από 2.000 χρόνια το σημείο του θερινού ηλιοστάσιου βρίσκονταν στον αστερισμό του Καρκίνου. Γι’ αυτό ο Βόρειος Τροπικός Κύκλος ονομάστηκε «Τροπικός του Καρκίνου». Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος αρχίζει να κατεβαίνει προς το Νότο, άρα «καρκινοβατεί». Με άλλα λόγια, κάνει δηλαδή μια οπισθοδρομική κίνηση σαν τον κάβουρα. Σήμερα, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών, το σημείο του θερινού ηλιοστάσιου βρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων. Από την άλλη, ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Καρκίνου στις 21 Ιουλίου και παραμένει εκεί επί 21 ημέρες μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Καλό μήνα και Καλό Καλοκαίρι! Ώρα για βουτιές!

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version