Site icon NewsIT
07:55 | 30.07.24

«Καλπάζει» ο κορονοϊός: Πάνω 2.600 αντιικά χορηγούνται την εβδομάδα – Κρήτη κι Αρκαδία κρατούν τα «σκήπτρα»

«Καλπάζει» ο κορονοϊός: Πάνω 2.600 αντιικά χορηγούνται την εβδομάδα – Κρήτη κι Αρκαδία κρατούν τα «σκήπτρα»

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024. Ακραία ζέστη αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και σε όλη τη χώρα, καθώς συνεχίζεται ο καύσωνας που σαρώνει την επικράτεια τις τελευταίες ημέρες. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Μεγάλη έξαρση παρουσιάζει ο κορονοϊός στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού και εν μέσω διακοπών, με τους σκληρούς δείκτες να καταγράφουν απότομη αύξηση.

Πάνω από 2.600 αντιιικά συνταγογραφούν εβδομαδιαίως οι γιατροί για τους ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό, αποτρέποντας αντίστοιχα περισσότερες από 2.600 νοσηλείες.

Χάρη στα φάρμακα αυτά, κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, γλιτώνουν από βέβαιο θάνατο. Είναι όσοι είχαν την ατυχία να βρεθούν στο λάθος μέρος, τη λάθος χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την έγκριση και τη χορήγηση των αντιιικών θεραπειών Paxlovit, Καθηγητή Πνευμονολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιο Λουκίδη, οι γιατροί συνταγογραφούν σε πανελλαδικό επίπεδο κατά τον τελευταίο μήνα, περισσότερα από 420 αντιιικά φάρμακα τις καθημερινές και πάνω από 400 συνολικά όλο το Σαββατοκύριακο.

«Ξεπερνάμε τα 2.600 αντιιικά σκευάσματα κάθε εβδομάδα. Είναι μεγαλύτερη η κατανάλωση σε σύγκριση με την Άνοιξη, αφού δίναμε τον Μάιο μόλις 70 με 80 κουτιά την ημέρα. Είναι, όμως, λιγότερη η κατανάλωση σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα, που είχαν φτάσει 2.000 την ημέρα. Πάντα η έξαρση της COVID-19 το καλοκαίρι είναι μικρότερη από αυτή των Χριστουγέννων. Ωστόσο, πλέον σταθερά τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση και το καλοκαίρι από τον κορονοϊό», αναφέρει ο γιατρός μιλώντας στο iatropedia.gr.

Αυξημένες νοσηλείες στην Περιφέρεια, παρά τα αντιιικά που χορηγούν οι γιατροί

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αποτυπώνουν πως το θερινό κύμα της COVID-19 έχει επηρεάσει περισσότερο την περιφέρεια παρά τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων 788 εβδομαδιαίων εισαγωγών που καταγράφηκαν μεταξύ 15-21 Ιουλίου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ήταν σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ήταν μάλιστα, πολύ περισσότερες από την προηγούμενη εβδομάδα και υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τις μόλις 306 εισαγωγές την αντίστοιχη εβδομάδα του περσινού χρόνου (2023).

Διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή εβδομάδα ήταν και ο αριθμός θανάτων, με 35 ασθενείς να καταλήγουν σε μία εβδομάδα, έναντι 17 το 2023.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 6 ασθενείς διασωληνώθηκαν.

Η Αρκαδία, η Τρίπολη και η Κρήτη φαίνεται να κρατούν τα «σκήπτρα» του μεγαλύτερου αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ο Καθηγητής Λουκίδης σχολιάζει τα νέα δεδομένα: «Στην Αθήνα είναι λιγότερες οι εισαγωγές αναλογικά, σε σύγκριση με την περιφέρεια, που είναι περισσότερες. Αυτό συμβαίνει επειδή μετακινούνται οι πληθυσμοί το καλοκαίρι προς τις εξοχές περισσότερο. Στην Περιφέρεια υπάρχει και μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στη χορήγηση αντιιικών. Ελλείψεις αντιιικών, ωστόσο, εμείς στην Αθήνα δεν έχουμε δει. Εμένα όσοι ασθενείς τους έδωσα τα βρήκαν όλοι αμέσως σε λίγες ώρες», σημειώνει ο γιατρός.

Αύξηση στο ιιικό φορτίο σε 6 (από 10) μεγάλες πόλεις

Η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική του έκθεση έχει καταγράψει μια αρκετά ανησυχητική αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, έξι περιοχών από τις δέκα που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ).

Και συγκεκριμένα, στις εξής:

Πάτρα (+99%)

Θεσσαλονίκη (+87%)

Ξάνθη (+66%)

Λάρισα (+51%)

Αλεξανδρούπολη (+50%)

Ηράκλειο (+36%).

Πιθανά λάθη στη χορήγηση των αντιικών

Ο επικεφαλής επιστήμονας για τη χορήγηση των αντιιικών στη χώρα μας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, (ΕΠΕ) Καθηγητής, Στέλιος Λουκίδης, έχει εντοπίσει και κάτι ακόμη, που ενδέχεται να έχει -όπως λέει- συμβάλλει μερικώς στην αύξηση των νοσηλειών.

«Έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχει κάποιο λάθος στην χορήγηση των αντιιικών. Παίρνει κάποιος τον γιατρό του και του λέει “δεν έχω πυρετό” και ενώ έχει ηλικιακά κριτήρια ή έχει συννοσηρότητες, ο γιατρός δεν του χορηγεί το φάρμακο. Είναι λάθος αυτό. Η χορήγηση των αντιιικών στηρίζεται σε ηλικιακά κριτήρια και κριτήρια νοσηρότητας, όχι σε συμπτώματα. Δηλαδή, δεν ισχύει το “πονάει ο λαιμός το παίρνεις, δεν πονάει ο λαιμός δεν το παίρνεις”», σημειώνει.

Ο γιατρός υπογραμμίζει πως δεν αποτελεί κριτήριο για την χορήγηση αντιιικών το οποιοδήποτε σύμπτωμα, καθώς όταν εμφανιστεί πυρετός, δύσπνοια ή κάτι άλλο ανησυχητικό, είναι συνήθως αργά για την έναρξη της θεραπείας, η οποία αποτρέπει τη νοσηλεία. Τα αντιιικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται το αργότερο έως 3 ημέρες μετά τη διάγνωση.

«Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που επειδή δεν έχουν πυρετό, δεν τους χορηγούν οι συνάδελφοι αντιιικά. Δεν υπάρχει πουθενά ένδειξη αντιιικών με βάση τα συμπτώματα. Ούτε περιμένει κανείς να δει συμπτώματα ή επιδείνωση συμπτωμάτων την τρίτη ή τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση για να πάρει αντιιικά. Τότε είναι πολύ αργά και δεν θα δράσουν. Και τελικά καταλήγουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Είναι λάθος τακτική», καταλήγει ο επιστήμονας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη/Iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version