Ελλάδα

“Καμπανάκι” από τον Ιατρικό Σύλλογο για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Ζητά έκτακτο σχέδιο δράσης – Στους 16 οι νεκροί

- Έντονη ανησυχία για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου - Στους 16 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής - "Καμπανάκι" από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών - Κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων αρχών

Την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει εξελιχθεί -όπως αναφέρει- σε μεγάλη υγειονομική απειλή εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με ανακοίνωσή του.

Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως αυτό έχει και και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, καθώς αποτελεί πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξή,

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της οποίας έγινε λόγος για «τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων Αρχών που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα», όπως εκτιμά ο Σύλλογος.

Έκτακτα μέτρα στις αστικές περιοχές

Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε να ερωτηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αστικές περιοχές καθώς, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Σύλλογος ζητάει από το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει εάν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία, προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης, να ενημερώσει εάν έχει γίνει πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά.

Κάλεσμα στην περιφέρεια Αττικής και στο υπ. Υγείας

«Ο ΙΣΑ καλεί την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και να ενημερώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν» τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Επίσης, καλεί τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να υλοποιήσει ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας.

«Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά οι αρμόδιες αρχές αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και καλούνται εκ των υστέρων να λάβουν μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αδυναμίας τους να σχεδιάσουν μία αξιόπιστη εθνική πολιτική πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας πληρώνει το τίμημα αυτής της ανικανότητας με την απώλεια ανθρώπινων ζωών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

133 κρούσματα, 16 νεκροί

Την ίδια ώρα σε 133 ανέρχονται τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ενώ 16 άνθρωποι κατέληξαν, όπως επισήμανε η υπεύθυνη γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δανάη Περβανίδου.

Η εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», τόνισε ότι «δυστυχώς η διασπορά του ιού είναι αρκετά μεγάλη και έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλούς δήμους, με βασικά επίκεντρα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία». Πρόσθεσε ότι «φέτος έχουμε πολλά περιστατικά που έχουν διαγνωστεί. Έχουμε μια πρόωρη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου και σε αυτό συντέλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού».

«Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της συρροής κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο άλλες χρονιές είχαμε κρούσματα και στις αρχές Οκτωβρίου» είπε η κα Περβανίδου και συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Πρόσθεσε ότι «το 80% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, το 20% αναπτύσσουν μια ιογενή συνδρομή και το 1% εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και αυτά είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα» και εξήγησε πότε και ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

«Όταν αναπτύσσονται κάποια συμπτώματα είναι καλό να απευθυνόμαστε στο γιατρό μας. Τα απλά συμπτώματα που δημιουργούνται όταν έχουμε την απλή ίωση του Δυτικού Νείλου, είναι πυρετός, πονοκέφαλος, διάρροιες, εμετοί, έντονη καταβολή και κόπωση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πτώση του επιπέδου συνείδησης, λήθαργος, υπνηλία, τότε ο ασθενής πρέπει άμεσα να νοσηλευτεί» διευκρίνισε η κα Περβανίδου.

Σχολιάζοντας δε την ανθεκτικότητα των κουνουπιών είπε ότι «καλό είναι να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά με δραστικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές όπως: DEET, Πικαριδίνη/ικαριδίνη, ΙR3535 και αιθέρια έλαια ευκαλύπτου».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα