Η χώρα μέχρι στιγμής φαίνεται πως καταφέρνει να έχει έναν έλεγχο, όσον αφορά στην διασπορά του νέου θανατηφόρου ιού και πλέον το Κράτος ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, κυρίως για την οικονομική ύφεση που θα επιφέρει στον πλανήτη η μετά Covid-19 εποχή.
Ωστόσο υπάρχουν «κρυφά αγκάθια» που φαίνεται πως θα έλθουν στην επιφάνεια όταν περάσει η πανδημία. Ένα από αυτά τα «αγκάθια» είναι η δραματική αύξηση της εγκληματικότητας που είναι δυνατόν να επιφέρει η σφοδρή οικονομική ύφεση που θα επέλθει, λόγω της παρατεταμένης καραντίνας και τις αποστασιοποιήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το λόγο αυτό και επειδή ο κίνδυνος δραματικής αύξησης της εγκληματικότητας, όταν θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την περασμένη Τρίτη (21.04.2020) συγκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο, παρουσία όλων των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ αλλά και των κατά τόπους Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών της Περιφέρειας, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του κύματος της εγκληματικότητας, έπειτα από την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους Επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ αυξημένη επαγρύπνηση και πυκνές περιπολίες σε περιοχές που η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όσο και στην Επαρχία.
Παράλληλα η χαρτογράφηση περιοχών και συμμοριών που τις λυμαίνονται, επίσης κρίθηκε απαραίτητη και μάλιστα άμεσα, καθώς στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει το «μπούσουλα» για τους Αστυνομικούς που ριχθούν στην μάχη καταπολέμησης της εγκληματικότητας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ με μακροχρόνια εμπειρία στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, κρούουν από τώρα τον «κώδωνα του κινδύνου», για την μετά Covid-19 εποχή, καθώς εκτιμούν πως η αυξημένη ανεργία και η οικονομική κρίση που αναμένεται να επέλθει, θα αυξήσουν δραματικά την εγκληματικότητα, κυρίως αυτή που χαρακτηρίζεται μικροεγκληματικότητα και αφορά άμεσα τον πολίτη και την …τσέπη του.
Δέσποινα Σβουρδάκου για την παραβατικότητα μετά την πανδημία
Αυτό που «βλέπουν» μακροπρόθεσμα οι έμπειροι Αξιωματικοί, το βλέπουν και ειδικοί επί τους θέματος, εν προκειμένω οι εγκληματολόγοι. Η πρόβλεψη λοιπόν της γνωστής εγκληματολόγου, Δέσποινας Σβουρδάκου δυστυχώς είναι στο ίδιο μήκος κλίματος με τους Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και η ίδια μέσα από μια Επιστημονική ματιά, διαπιστώνει πως οι δείκτες της εγκληματικότητας μετά την πανδημία θα παρουσιάσουν δραματική αύξηση και μάλιστα για συγκεκριμένους λόγους: «…το μοντέλο μελέτης δυστυχώς δείχνει πως πάμε ολοταχώς για αύξηση της εγκληματικότητας μετά την Πανδημία», λέει στην «Real» η γνωστή εγκληματολόγος και εξηγεί:
«…Οι σκέψεις των πολιτών στρέφονται στο σήμερα: πως θα ξεφύγουν – στην κυριολεξία – από τον καινούργιο, θανατηφόρο και αόρατο εχθρό. Η δεύτερη σκέψη όμως που βασανίζει και αρρωσταίνει το μυαλό, τη σκέψη και τη ψυχή (παράλληλα με το θανατηφόρο ιό – πανδημία) είναι αυτή της επιβίωσης. Κλειστές επιχειρήσεις, κλειστά σπίτια, σχολεία, Αστυνομία που έχει καινούργιες «υποχρεώσεις» , νέα είδη παραβατικότητας, και Νοσοκομεία στο «κόκκινο»!
Η ανασφάλεια στο ζενίθ!: «πως θα πληρώσω τις υποχρεώσεις μου, θα έχω δουλειά μετά τον κορονοϊό;;;» Η οικονομική ύφεση δυστυχώς θα αυξήσει την εγκληματικότητα στην καθημερινότητα. Τώρα υπάρχει μία ανησυχητική ησυχία λόγω επιδημίας. Οι διαρρήκτες, οι ληστές, φοβούνται μήπως θυματοποιηθούν από τον Ιό ή τους πιάσει η Αστυνομία γιατί δεν έχουν χαρτί εξόδου από το σπίτι!!! Μετά τον Ιό όμως, η Οικονομική Ύφεση, θα αποτελειώσει ό,τι και όποιον έχει καταφέρει να ξεφύγει.
Νέοι, άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα… πως θα επιβιώσουν;;; Οι Ρομά, οι νεαροί που είναι άνεργοι, οι άνθρωποι που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία από την Πολιτεία – αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους -…που θα βρουν εργασία; Θα επιστρέψουν στον ίδιο τρόπο ζωής;;; (δευτερογενής παρέκκλιση, φαινόμενο της κυλιόμενης πόρτας.).
Οι πολίτες που δουλεύουν για 300 ευρώ, αν χάσουν τη δουλειά τους, πως θα ζήσουν; Πόσοι από αυτούς θα περάσουν την «κόκκινη γραμμή» και θα παρανομήσουν; Πόσοι θα δώσουν τέλος και θα αφαιρέσουν τη ζωή τους; Πόσοι θα αφαιρέσουν τη ζωή της συντρόφου – συζύγου – λόγω οικονομικών και ψυχολογικών προβλημάτων; Τα άτομα της τρίτης ηλικίας θα θυματοποιηθούν περισσότερο. Για ρούχα, τιμαλφή και ίσως για λίγα ευρώ. Δυστυχώς φοβάμαι πως η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία δεν θα είναι ίδια μ’ αυτές που ζήσαμε πριν. Η εγκληματικότητα, λόγω της κοινωνικής αναταραχής που θα επιφέρει η οικονομική ύφεση, θα εκτινάξει την εγκληματικότητα και μάλιστα την στιγμή που ήδη οι αστυνομικοί θα είναι κουρασμένοι από την υπέρ προσπάθεια που κατέβαλαν για τους ελέγχους τις ημέρες του κορονοϊού», καταλήγει η κ. Σβουρδάκου.
Δυστυχώς τις προβλέψεις της γνωστής εγκληματολόγου ενστερνίζονται και Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι ήδη κοιτούν την επόμενη ημέρα και προσπαθούν να εκπονήσουν ένα σχέδιο αναχαίτισης του κύματος της εγκληματικότητας, που εκτιμάται πως θα προκύψει έπειτα από την υποχώρηση των κυμάτων τις πανδημίας.