Με την Ευρώπη να δέχεται σκληρό χτύπημα από το δεύτερο κύμα κορονοϊού και τις Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία να έχουν ήδη ανακοινώσει lockdown για έναν μήνα, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη. Για πρώτη φορά χθες Σάββατο (31.10.2020) η χώρα μας κατέγραψε περισσότερα από 2.000 κρούσματα (2.056 για την ακρίβεια), με τα 839 να καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα, με στόχο να αποφύγει το γενικό lockdown, ιδίως πριν από τα Χριστούγεννα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τα ξημερώματα της Τρίτης (03.11.2020) και για έναν μήνα τουλάχιστον. Η εστίαση κλείνει στις «κόκκινες» περιοχές, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική παντού σε όλη τη χώρα και από τις 00:00 έως τις 05:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία.
Click4more Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη – Εξασφαλίστηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ
Έως ότου να αποδώσουν, αν αποδώσουν, αυτά τα μέτρα, οι ειδικοί περιμένουν αύξηση κρουσμάτων. Και δεν αποκλείεται, όπως είπε μιλώντας την Κυριακή (01.11.2020) στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν ακόμη και τα 3.000. Θα πρόκειται, όμως, όπως είπε, για φυσιολογική πορεία.
Ο Έλληνας καθηγητής Γενετικής προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε χρόνο» και «ευχήθηκε» το lockdown να κρατήσει παραπάνω, σημειώνοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί πριν από έναν μήνα! Γιατί τότε «θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση». Χαρακτήρισε, πάντως, καλό το νέο πακέτο μέτρων.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εξήγησε ότι στη χώρα μας πήραμε τρία πακέτα μέτρων. «Τα προπροηγούμενα ήταν πολύ ελαφρά, δεν άφησαν αποτύπωμα, βλέπουμε ακόμα το αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 – 3 εβδομάδες».
Μεγάλο «στοίχημα» τα νέα μέτρα
Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να τηρηθούν αυτά τα νέα μέτρα. Γιατί αυτό θα κρίνει αν θα παραταθούν, αν θα κλιμακωθούν, αν θα πάμε σε γενικό lockdown δηλαδή, ή αν θα χαλαρώσουν.
Click4more Τα νέα μέτρα και όσα αλλάζουν… ξανά: Κλειστή εστίαση, μάσκα παντού
«H αναπαραγωγή του ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με ένα μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα. Σε 15 μέρες με ένα μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε» ανέφερε, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ, ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Ο καθηγητής δεν απέκλεισε να δούμε αυξημένα κρούσματα τις προσεχείς μέρες, καθώς αυτά σημειώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα σε ισχύ. «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, και έτσι μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί κι εδώ έχουμε ευκαιρία να δούμε και να προλάβουμε» τόνισε.
Ο Χαράλαμπος Γώγος δεν έκρυψε ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι δύσκολη. «Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε» επισήμανε.
Click4more Μέρες… καραντίνας για να “σωθούν” τα Χριστούγεννα – Πως καταλήξαμε στο μερικό lockdown
«Προσβλέπουμε στο εμβόλιο, αυτός είναι ο τελικός στόχος μας, προσπαθούμε να συντηρήσουμε μια κατάσταση σε ένα επίπεδο χωρίς μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας για να φτάσουμε στις αρχές του χρόνου στον εμβολιασμό, έτσι ελπίζω, καταρχάς των υγειονομικών, για να αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και μέχρι Απρίλιο – Μάιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού.
Μέχρι τότε πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρήγορης διάγνωσης απομόνωσης κρουσμάτων πολλά τεστ, προληπτικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε τώρα, που είναι πολύ αυστηρά, και ελπίζουμε να αποδώσουν για να περιορίσουμε τη διασπορά στην κοινότητα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα», εξήγησε.