Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

Καμπανάκι για τους ισχυρούς ανέμους: Οι ριπές θα φτάσουν τα 100 χλμ, σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Καμπανάκι για τους ισχυρούς ανέμους: Οι ριπές θα φτάσουν τα 100 χλμ, σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Άκρως επικίνδυνη είναι η σημερινή μέρα (29.06.2029), αλλά και η αυριανή με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν το ενδεχόμενο πυρκαγιάς καθώς οι άνεμοι σε κάποιες περιοχές της χώρας θα έχουν ριπές μέχρι και 100 χλμ την ώρα.

Ο καιρός αλλάζει και οι ισχυροί άνεμοι λοιπόν θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο σκηνικό με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς. 

Tίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06 τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια και σε περιοχές που γειτονεύουν με έντονη τοπογραφία τα 100 km/h.

Επισημαίνεται ότι λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός μεγάλος όπως προκύπτει από τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για έξι περιφέρειας της χώρας για σήμερα Σάββατο.

 Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Καμπανάκι για τις καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου χτύπησε και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. «Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές» ανέφερε. 

Αναφέρθηκε μάλιστα και στις περιοχές της Αττικής που θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μποφόρ. «Είναι οι πιο κεντρο-ανατολικές περιοχές. Από το κέντρο της πόλης και ανατολικότερα, πχ στα Μεσόγεια, τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι ριπές. Δηλαδή, προς το Πόρτο Ράφτη, στη Ραφήνα, το Κορωπί, τα Σπάτα και ανατολικότερα, θα έχουμε 7, 8, 9 μποφόρ ριπές».

Στη Νότια Κρήτη, οι ριπές θα φτάσουν τα 10 με 11 μποφόρ. Στη Νότια Κρήτη θα σε παίρνει ο άνεμος πραγματικά».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις