-Τη Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το σχέδιο νόμου - Κλίμα συναίνεσης δημιουργεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας - Αλλάζει η αντιστοιχία στο 15μελές συμβούλιο υπέρ των πανεπιστημιακών - Λιγότερες έτσι οι πιθανότητας ο πρύτανης να μην είναι πανεπιστημιακός - Αναβαθμίζεται και η Σύγκλητος
Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει το υπουργείο Παιδείας λίγες μέρες πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής από την Άννα Διαμαντοπούλου έχουν να κάνουν με τη σύνθεση του νέου θεσμού του 15μελούς Συμβουλίου διοίκησης των ΑΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η αντιστοιχία των πανεπιστημιακών και των έξω-πανεπιστημιακών προσωπικοτήτων που θα μετέχουν στο Συμβούλιο «γέρνει» τώρα υπέρ των πρώτων.
Μέχρι τώρα στο νομοσχέδιο προβλεπόταν πως το Συμβούλιο θα συγκροτούν επτά πανεπιστημιακοί, επτά έξω-πανεπιστημιακοί και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών. Αυτό, όμως, είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Με την αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η αντιστοιχία θα είναι 8-7-1.
Εκτιμάται ότι με την πλειοψηφία υπέρ των πανεπιστημιακών θα αποφευχθεί ο πρύτανης να είναι έξω-πανεπιστημιακός. Αυτό ήταν ακόμη ένα «αγκάθι» ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και το υπουργείο.
Επίσης, το τμήμα παραμένει βασική πανεπιστημιακή μονάδα και όχι σχολή, όπως ήθελε το υπουργείο Παιδείας, ενώ αναβαθμίζεται, όπως όλα δείχνουν, και ο ρόλος της Συγκλήτου, αφού παίρνει όλα τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Οι αλλαγές αυτές «μεταφράζονται» ως προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει ένα κλίμα συναίνεσης ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, ενώ «κλείνει» και το εσωκομματικό μέτωπο με την υιοθέτηση προτάσεων που είχαν καταθέσει δημοσίως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από τις… γκρίνιες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, η Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται πως θέλει να προλάβει και τις κινητοποιήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι πρυτάνεις, άλλωστε, έχουν ήδη απειλήσει ότι θα μπει λουκέτο στα πανεπιστήμια της χώρας από 1η Σεπτεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
600 καθηγητές προειδοποιούν: «Μην ψηφίσετε πραξικοπηματικά το νομοσχέδιο για την Παιδεία»
Πρυτάνεις: “Κλειστά από 1η Σεπτεμβρίου τα ΑΕΙ. Όχι από εμάς αλλά από την κυβέρνηση”!
Πρυτάνεις: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια
Έντονες αντιδράσεις πανεπιστημιακών για το νομοσχέδιο για την Παιδεία