Ξεκινά στις 13:00 ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Πρώτη θα είναι μια νοσηλεύτρια του Ευαγγελισμού. Ποιοι άλλοι θα... «νιώσουν ένα τσίμπημα» σήμερα.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για να ξεκινήσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, με την ελπίδα σιγά – σιγά να μπει τέλος στον εφιάλτη.
Η πρώτη ημέρα της μαραθώνιας επιχείρησης εμβολιασμών της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών ξεκινά σήμερα Κυριακή (27/12) με τους εμβολιασμούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.
Συμβολικοί εμβολιασμοί υγειονομικών, πολιτών και κρατικών αξιωματούχων θα γίνουν στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Αττικόν” και θα καλυφθούν από τα ΜΜΕ, ώστε να πείσουν και τον τελευταίο δύσπιστο πολίτη της χώρας για την ασφάλεια του εμβολίου.
Η ίδια τιτάνια προσπάθεια κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκινά ταυτόχρονα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς τα προηγούμενα 24ωρα παραδόθηκαν ταυτόχρονα χιλιάδες δόσεις σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν σήμερα, μεταξύ άλλων κρατών, στην Γαλλία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Κύπρο, την Εσθονία, την Πολωνία κ.α.
Οι συμβολικοί εμβολιασμοί Μητσοτάκη, Τσιόδρα, μιας νοσηλεύτριας και ενός ηλικιωμένου
Πρώτος συμβολικός εμβολιασμός στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στη 1:00 το μεσημέρι σε νοσηλεύτρια του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”. Είναι η κα. Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Τμηματάρχης στην κλινική Covid του ίδιου νοσοκομείου.
Συμβολικοί εμβολιασμοί θα γίνουν εκτός από τον Ευαγγελισμό, και στο Νοσοκομείο “Αττικόν”
Συγκεκριμένα:
Αττικόν
- 14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
- 14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας
Ευαγγελισμός
- 13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια
- 13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων
- 14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
- 15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας
- 15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης
- 16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου
- 16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
- 17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος
Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός:
- 11:45 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
- 12:15 ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
- 12:45 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Στόχος οι εμβολιασμοί 115.000 υγειονομικών του ΕΣΥ και 30.000 του ιδιωτικού τομέα
Να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμοί από σήμερα και στο εξής, θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων όλης της χώρας, που αποτελούν τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της Υγείας. Το βέλτιστο είναι να εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο των 115.000 υγειονομικών του ΕΣΥ και ακόμη 30.000 που εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
“Τα νούμερα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά. Στους γιατρούς η δήλωση συμμετοχής στον εμβολιασμό ξεπερνάει το 70%”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Απο Δευτέρα η διανομή στα υπόλοιπα νοσοκομεία
Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή των εμβολίων προς τα υπόλοιπα Νοσοκομεία αναφοράς, το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.
Εκτός από δύο πρώτα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Αττικόν” εμβολιασμοί στην Αττική θα γίνουν, επίσης, στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», στο ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο» και στο ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας.
Σταδιακά θα παραδίδονται οι παρτίδες – “Χρειάζεται χρόνος…”, λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 9.750 δόσεις εμβολίου, που έφτασαν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε -εκτός απροόπτου- την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις.
Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, ακόμη 429.000 δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech 1.265.550 δόσεις.
Ο εμβολιασμός για να προστατευθεί και να διατηρηθεί η ζωή, θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους:
«Κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής χρονιάς, είδαμε να γίνονται θυσίες από τόσους πολλούς ανθρώπους για να προστατευθεί και να διατηρηθεί η ζωή. Δεν πρέπει να πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες. Τα εμβόλια προσφέρουν τη λύση για να βγούμε τελικά από αυτή την τραγωδία. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος», πρόσθεσε.
Εμβολιασμοί σε τρεις φάσεις
Σχεδόν ταυτόχρονα με τους υγειονομικούς, θα εμβολιάζεται και το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι των κλειστών δομών και των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων.
Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του Covid-19 “Ελευθερία”, οι εμβολιασμοί του πληθυσμού στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν σε τρεις φάσεις:
- 1η φάση: περιλαμβάνονται υγειονομικοί, προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, φιλοξενούμενοι και προσωπικό σε οίκους ευγηρίας, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό της Κυβέρνησης.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εμβολιασμοί στις δομές αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Ιανουαρίου, με τη χορήγηση του εμβολίου σε 20.000 φιλοξενούμενους σε 350 οίκους φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, από Κινητές Μονάδες Υγείας. Η διαδικασία προβλέπεται να κρατήσει δύο εβδομάδες.
- 2η φάση: τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για νόσηση ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό του Κράτους, άτομα 60-69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και ασθενείς 18-59 ετών με νοσήματα υψηλού κινδύνου για νόσηση με Covid-19. Η φάση αυτή ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα
- 3η φάση: τα άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στόχος είναι ως τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το 55% του γενικού πληθυσμού
Σχολιάζοντας την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διευκρίνισε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 – 10 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 θα προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη προστασία και αν δηλαδή θα χρειαστεί η επανάληψη τους στο μέλλον.
Της Γιάννας Σουλάκη/ iatropedia.gr