Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα προσφυγόπουλα είναι κατά κανόνα υγιή και ακραία στοιχεία εκμεταλλεύονται την ανησυχία μερίδας γονέων πυροδοτώντας ξενοφοβικές αντιδράσεις απέναντι στα παιδιά που πρόκειται να εγγραφούν σε δημόσια σχολεία.
Η πραγματικότητα δεν δικαιολογεί τις αντιδράσεις αυτές, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως μετανάστες και πρόσφυγες -πολύ περισσότερο ο παιδικός πληθυσμός- έχουν σχεδόν καθολικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.
Μάλιστα, το ποσοστό εμβολιασμού των προσφύγων είναι συχνά υψηλότερα από το αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού, καθώς διενεργείται υποχρεωτικά.
Τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι τα ποσοστά νοσηρότητας στον πληθυσμό των προσφύγων δεν δικαιολογούν καμία ανησυχία.
Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε:
Ποια είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας;
Με την άφιξή τους στη χώρα μας κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποια εμβόλια έχουν υποβληθεί στη χώρα προέλευσής τους. Η εμπειρία των ελληνικών υπηρεσιών δείχνει πως στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες έχουν «άγνωστη κατάσταση εμβολιασμού», καθώς δεν διαθέτουν κατά την άφιξή τους έγγραφα που να πιστοποιούν την εμβολιαστική τους κάλυψη.
Πότε γίνεται ο εμβολιασμός στον πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών;
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζητούν άσυλο εμβολιάζονται άμεσα για ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα (παιδιά και ενήλικοι), διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα (παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι) και φυματίωση (νεογνά). Σε περίπτωση που η επιδημιολογική επιτήρηση δείξει συρροή κρουσμάτων, γίνεται εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο και γρίπη. Εφόσον η παραμονή στη χώρα παρατείνεται, οι εμβολιασμοί συμπληρώνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, που εφαρμόζεται στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.
Ποιος αναλαμβάνει τη διαδικασία εμβολιασμού;
Με την άφιξη των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα και την εγκατάστασή τους σε κέντρο φιλοξενίας, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που έχει την ευθύνη του κέντρου απευθύνεται στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας και ζητεί εμβολιασμό για συγκεκριμένο πληθυσμό φιλοξενουμένων. Ο γενικός γραμματέας εγκρίνει το αίτημα και αποστέλλει στη ΜΚΟ την απαιτούμενη ποσότητα εμβολίων.
Ποια είναι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού των προσφύγων και των μεταναστών;
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, τα ποσοστά κάλυψης είναι σχεδόν καθολικά, ξεπερνώντας ενδεχομένως και εκείνα του γενικού πληθυσμού. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα στον παιδικό πληθυσμό, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικά.
Ελέγχεται η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος πριν από την εγγραφή των παιδιών προσφύγων στο σχολείο;
Για την εγγραφή των προσφύγων στο σχολείο ισχύει ό,τι και για τα παιδιά Ελλήνων. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι η τήρηση Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) ως δικαιολογητικού εγγραφής των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Το ΑΔΥΜ είναι και ιατρικό πιστοποιητικό παρακολούθησης της υγείας των μαθητών.
Ποια είναι η γενική επιδημιολογική εικόνα του προσφυγικού πληθυσμού;
Τα παιδιά-πρόσφυγες είναι κατά κανόνα υγιή και χωρίς μεταδοτικά νοσήματα που να θέτουν σε κίνδυνο άλλα παιδιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία νοσηρότητας από τα κέντρα φιλοξενίας. Θετική είναι η εικόνα και στον ενήλικο πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών. Στο πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ από 40 κέντρα φιλοξενίας αναφέρεται ότι η νοσηρότητα κυμαίνεται στο αναμενόμενο πλαίσιο, με εξαίρεση το «σύνδρομο ψώρας», στο οποίο εμφανίστηκε μια έξαρση στις 10 Ιανουαρίου.
πηγή: ethnos