Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Κάπνισμα: Υπέρ της αυστηρής τήρησης του νόμου o Παναγιώτης Μπεχράκης

Κάπνισμα: Υπέρ της αυστηρής τήρησης του νόμου o Παναγιώτης Μπεχράκης

Υπέρ της αυστηρής τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου και της επαναφοράς της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους διασκέδασης και εστίασης -θέμα το οποίο άνοιξε με δημόσια παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης– τάσσεται ο Επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος απαίτησε να επιβληθεί πρόστιμο 3.000 ευρώ σε χώρο νυχτερινής διασκέδασης στον οποίο δεν τηρείται η απαγόρευση του καπνίσματος.

«Νομίζω ότι πολύ σωστά η Πολιτεία παρεμβαίνει», αναφέρει ο Επικεφαλής της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Υποστηρίζει δε, πώς η τήρηση των μέτρων είναι ευθύνη του κάθε πολίτη.

«Ο κάθε πολίτης πρέπει να συνδράμει σε αυτό. Πώς; Όταν πάμε σε κάποιο κατάστημα διασκέδασης και διαπιστώσουμε ότι καπνίζουν κάποιοι θαμώνες, να διαμαρτυρόμαστε στον καταστηματάρχη. Να καταλάβει ότι δεν μπορεί να με αναγκάζει να καπνίζω, επειδή αυτός έκρινε ότι αυτό είναι συμφέρον του», τονίζει με έμφαση ο κ. Μπεχράκης.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες το απόγευμα στο Mega και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ανήκει στις ανεπτυγμένες χώρες που σέβονται την απαγόρευση του καπνίσματος και πως τα πρόστιμα επιβάλλονται.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει: ο νόμος για το κάπνισμα είναι σεβαστός», τόνισε συγκεκριμένα και συμπλήρωσε πως οι έλεγχοι θα ενταθούν το ερχόμενο διάστημα.

Η πανδημία του κορονοϊού έπαιξε σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έναντι του καπνίσματος. Σ’ αυτό συνέβαλε, από τη μία η πίεση που έχουν υποστεί οι πολίτες εξαιτίας των lockdown κι η αντίδρασή τους πλέον απέναντι στους περιορισμούς και από την άλλη, η χαλάρωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Οι καταστηματάρχες εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο του Covid και εφορμούν εναντίον του νόμου», εξηγεί ο Παναγιώτης Μπεχράκης και προσθέτει:

«Έτσι είχαν συμπεριφερθεί και παλαιότερα, την πρώτη φορά που πήγε να εφαρμοστεί ο νόμος. Τώρα επιχειρούν πάλι τα ίδια. Οι άνθρωποι οφείλουν να κατανοήσουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως λέει.

Από την άλλη έπαψε να λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1142, στην οποία οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να καταγγείλουν τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου.

«Τα μέτρα ατόνησαν. Η μεν τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών δεν λειτουργεί και οι έλεγχοι δεν γινόντουσαν γιατί όλες οι υπηρεσίες ήταν απασχολημένες κάπου αλλού και οι καταστηματάρχες βρήκαν την ευκαιρία», αναφέρει ο κ. Μπεχράκης.

Μπεχράκης: Δικαίωμα στη νυχτερινή διασκέδαση έχουμε όλοι

Ο επικεφαλής των επιστημόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος στην Ελλάδα, Παναγιώτης Μπεχράκης, δίνει και μια άλλη σημαντική διάσταση του προβλήματος.

Αυτή της παραβίασης της ισότητας, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας μας.

«Όλοι έχουμε δικαίωμα στη νυχτερινή διασκέδαση και δεν μπορούν να αποκλείονται όσα μέλη της κοινωνίας είναι ασθενείς: όσοι έχουν άσθμα, όσοι έχουν καρδιακό πρόβλημα, όσοι έχουν υπέρταση, όσοι έχουν αναπνευστικά και άλλα τέτοια ζητήματα, όσοι έχουν κάποια μορφή καρκίνου, όλες οι έγκυες γυναίκες. Δεν μπορεί όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες να αποκλείονται από την διασκέδαση επειδή κάποιοι καταστηματάρχες νομίζουν ότι αυτό τους συμφέρει. Αυτό είναι παράλογο», αναφέρει.

Καταληκτικά προσθέτει επίσης, πώς το κάπνισμα στους χώρους διασκέδασης και εστίασης έχει και άλλα παράπλευρα θύματα: τους περίπου 120 χιλιάδες εργαζόμενους.

«Απολύτως θετική η κίνηση του υπουργού Υγείας και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, ώστε με ωριμότητα να αντιμετωπιστεί το θέμα και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες να συνειδητοποιήσουν ότι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι οι εργαζόμενοί τους. Στον χώρο εστίασης και διασκέδασης απασχολούνται στην Ελλάδα, πάνω από 120 χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτοί γιατί πρέπει να εργάζονται κάτω από αυτές τις φρικτές συνθήκες που τους επιβάλλει η εργοδοσία;», καταλήγει ο γιατρός.

Πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις