Site icon NewsIT
09:00 | 02.04.21

Καπραβέλος στο newsit.gr: «Υπάρχουν καλά και άσχημα νέα για την Θεσσαλονίκη»

Καπραβέλος στο newsit.gr: «Υπάρχουν καλά και άσχημα νέα για την  Θεσσαλονίκη»
Newsit Newsroom

Συγκρατημένα αισιόδοξοι ακούγονται γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι η είδηση της αύξησης του ιού στα λύματα της πόλης, δεν μεταφράζεται για την ώρα σε μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ.

Η σημαντική αύξηση του ιϊκού φορτίου στην Θεσσαλονίκη, αυξημένη κατά 61% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Παρασκευής 26/3 και της Κυριακής 28/3 και κατά 41% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 22/3 και Τρίτης 23/3, κάνει πολλούς να λένε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ξανά ένα βήμα πριν από μια εφιαλτική κατάσταση.

Παρόλα αυτά, εργαζόμενοι και γιατροί στα νοσοκομεία της πόλης δεν νιώθουν ότι θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με το «τέρας» του περασμένου Νοεμβρίου.

«Τα καλά νέα είναι ότι τα λύματα δεν μεταφράζονται  αυτή τη στιγμή σε αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ και σε πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία», λέει στο newsit.gr, o Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου και συνεχίζει: Πιστεύω ότι ο λόγος είναι ότι υπάρχει ανοσία πια σε σημαντικό βαθμό στον πληθυσμό η οποία και αυξάνεται διαρκώς. Τα λύματα του περασμένου Οκτωβρίου για παράδειγμα, έδειχναν έναν ιό που κάλπαζε σε έναν παρθένο πληθυσμό, χωρίς ανοσία και εμβολιασμό».

Όπως συνεχίζει να εξηγεί ο κος Καπραβέλος, «τα κακά νέα είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που νοσηλεύονται πέφτει διαρκώς και αυτή τη στιγμή είναι στα 40 με 65 έτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η πλειονότητα αυτών των ασθενών τα καταφέρνουν, αντέχουν, αλλά ο χρόνος νοσηλείας τους μας προβληματίζει. Ένας ασθενής μπορεί να μείνει μέσα στο νοσοκομείο και ένα μήνα. Τα κρεβάτια δεν αδειάζουν γρήγορα». 

Κατά τον ίδιο, το βασικό πρόβλημα είναι ότι πανελλαδικά δεν παρακολουθείται καθόλου καλά η αλυσίδα της διασποράς και συνεχίζει να μη γίνεται σωστή διαχείριση κρουσμάτων. «Αυτό το κομμάτι της πανδημίας συνεχίζει να παραμένει τελείως προβληματικό» μας λέει ο κος Καπραβέλος και σημειώνει: «Όσο για εμάς, τους γιατρούς, προχωράμε με μεγάλη κούραση, έχουμε συνεχόμενες 7 εργάσιμες ημέρες και όταν πάμε να πάρουμε ρεπό την 8η μας το παίρνουν πίσω λόγω αναγκών. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι. Αυτό συμβαίνει έναν ολόκληρο χρόνο τώρα».

Σταθερή η κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ

«Πίεση στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και το ίδιο μου μετέφεραν σήμερα και οι συνάδελφοι από το ‘Γεννηματάς’», μας λέει με τη σειρά του και ο πρόεδρος εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξένος. Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Στην προτελευταία εφημερία είχαμε 76 εισαγωγές και στην τελευταία οι εισαγωγές έπεσαν στις 36. Οι δε νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ και απλές κλίνες μαζί, είναι σταθερά 150 τις τελευταίες 10 ημέρες. Αν ήταν να ξαναζούσαμε κάτι αντίστοιχο με τον περασμένο Νοέμβριο θα το είχαμε ήδη δει».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version