Ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Ασπρογέρακας, έκανε έκκληση να προσέρχονται οι νέοι εισαγγελείς στις γενικές συνελεύσεις της Ένωσης και να μην την αφήσουν να σιωπήσει.
Νωρίτερα μετά το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε από την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, που προκάλεσε την απάντηση του προέδρου του ΣτΕ, Νικόλαου Σακελλαρίου, δύο ακόμα τοποθετήσεις πριν την ολοκλήρωση της συνέλευσης έκαναν αίσθηση.
Η μία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη και η άλλη, του γενικού γραμματέα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκου Σαλάτα.
Ο κ. Καραγκούνης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και το έχει αποδείξει και αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα.
«Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου ήταν σαφές τι ήθελε και τι επεδιωκε να κανει η Κυβέρνηση.Όμως η δικαιοσύνη δεν λειτούργησε ως πολιτικό παραμάγαζο.Κάθε άλλο. Λειτούργησε μόνο με βάση το νόμο και το σύνταγμα. Και αυτό δείχνει πόσο ανεξάρτητη είναι σε ένα θέμα που ήταν κομβικής ιδιαιτερα κομβικης σημασίας για την κυβέρνηση.
Διότι άκουσα τον υπουργό νωρίτερα να μιλά για πάταξη της διαφθοράς Πάταξη της διαφθοράς με βοσκοτόπια με προνομιακές χορηγήσεις δανείων σε επίδοξους καναλάρχες και με Παπαδόπουλους δεν γίνεται.Αυτό λέγεται δημιουργία νέων μπλοκ και συστήματος διαφθοράς. Ένα δεύτερο παράδειγμα ακόμη πιο σημαντικό που καταδεικνύει πολυ πιο εντονα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δικαιοσύνη σκοπιμότητας φαίνεται από την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών. Οι δικαστές και πάλι για ένα θέμα που αφορούσε και επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και σε αυτή την περίπτωση δεν έδωσαν σημασία σε οποιεσδήποτε παραινέσεις, υποσχέσεις ή συστάσεις και άκουσαν τον νόμο το Σύνταγμα και την συνείδηση στους» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ.Καραγκούνης.
Παράλληλα πρόσθεσε πως «όταν η πολιτική ανεξαρτήτως παρατάξεων γκρινιάζει για την δικαιοσύνη αυτόματα σημαίνει ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί σωστά», καλώντας τους δικαστές να συνεχίσουν να επιτελούν ανεξάρτητα το έργο τους.
«Αν μάλιστα η ανεξάρτητη δικαιοσύνη συνεχίσει σε αυτή την ρότα με αρωγό και με θεσμική ενίσχυση από την πολιτική τότε θα γίνει ακόμη πιο προσιτή στην μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και το αναφέρω αυτό για να καταδείξω την μεγάλη ευθύνη που έχουν οι κυβερνήσεις και με πόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα επρεπε να χειρίζονται τον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης. Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση που συμπληρώνει κοντά 3 χρόνια στο τιμόνι της χώρας για τον τομέα της δικαιοσύνης είναι σαν να έχουν περάσει άπρακτα» τόνισε επίσης ο κ. Καραγκούνης.
Στην κατάληξη του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών επισημαίνοντας ότι: «Άκουγα νωρίτερα τον Υπουργό να κάνει αναφορά στους πλειστηριασμούς. Ακόμα θυμάται ο κόσμος τον Συριζα και τα στελέχη του να φωνάζουν κανένα προσέξτε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;
Και φθάσαμε τελικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ξηλώθηκε ο νόμος Κατσέλη και τρέχει ο κόσμος να σώσει το σπίτι του».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας τόνισε ότι δεχόμαστε τον έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μας μαλώνει και προσέθεσε ότι δεν μπορεί ο κ. Κοντονής να μιλάει με αυτό το ύφος.
Ακόμη, ο κ. Σαλάτας ανέφερε ότι ο κ. Κοντονής δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών και για το λόγω αυτό έχει αυτή την συμπεριφορά.
Ως προς το βούλευμα το οποίο είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Κοντονης ότι έκανε 13 μήνες να εκδοθεί, ο κ. Σαλάτας είπε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 5 αιτήσεις εξαιρέσεως, ενώ 2 κατέθεσαν αιτήσεις αποχής λόγω κωλύματος, που καθυστέρησαν την έκδοσή του διαφορετικά θα είχε εκδοθεί σε 6 μήνες.