Ελλάδα

Καργάκος για Αμφίπολη: «Αν είναι σκελετός γυναίκας επαληθεύεται ο μύθος της Βασίλισσας»

Για την σημασία των νέων ευρημάτων στην ανασκαφή της Αμφίπολης μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος.

«Είμαστε στο Β του ανασκαφικού αλφαβήτου. Από την πρώτη στιγμή είπα οτι υπάρχει κάτι σημαντικό κάτω από το δάπεδο.
Αν είναι σκελετός γυναίκας τότε επαληθεύεται μια λαϊκή παράδοση που υπάρχει στην περιοχή. Οι κάτοικοι το ονόμαζαν τάφο της Βασίλισσας», είπε ο κ. Καργάκος.

Για το πως θα μάθουμε ποιός και πότε ετάφη στην Αμφίπολη, είπε:

«Αν όντως πρόκειται για το μέγεθος που δόθηκε, αν ο τάφος είναι γύρω στο 1,80 τότε μπορεί με την βοήθεια των μέσων που έχουμε να προσδιοριστεί το έτος του θανάτου. Αν πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο μπορεί να προσδιοριστεί και η αιτία του θανάτου του. Εμένα, πηγαίνει το μυαλό μου στον Πτολεμαίο τον Κεραυνό», είπε.

( σ.σ. Ο Πτολεμαίος Α’ ο Σωτήρας ήταν επίγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βασίλεψε στην Αίγυπτο μετά την διάλυση του απέραντου κράτους του τελευταίου. Ίδρυσε τη Δυναστεία των Πτολεμαίων και έθεσε τις βάσεις για την κυριαρχία της στην Αίγυπτο για περίπου τρεις αιώνες).

Και συνέχισε: «Δίνω μεγάλη σημασία στην ανασκαφή όχι για το εύρημα αυτό καθεαυτό αλλά έβγαλε τον λαό μας από την λάσπη της κακομοιριάς.  Εχουν περάσει 4 μήνες και όμως η Αμφίπολη αλλά και η Βεργίνα είναι στην επικαιρότητα. Αυτό σημαίνει κάτι. ‘Οτι ο λαός μας έχασε την εμπιστοσύνη του προς τους ζωντανούς και έστρεψε την ελπίδα του προς τους νεκρούς. Ο λαός μας θέλει να είναι τάφος του Αλεξάνδρου».

Ο κ. Καργάκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι κενοτάφιο του Αλεξάνδρου.

«Ότι κι αν είναι είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν θα έλεγα για τον Ηφαιστίωνα. Θα προτιμούσα να είναι του μεγάλου στρατηγού του Σωστένη. Να μιλήσουν και οι ειδικοί επιστήμονες γιατί αν μου πείτε για DNA θα σηκώσω τα χέρια ψηλά», κατέληξε.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα