Μετά τον καρκίνο του μαστού, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» επεκτείνεται στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας. Τις προσεχείς ημέρες, οι δικαιούχοι θα λάβουν μήνυμα για ραντεβού.
Ειδικότερα, μέσα στον Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα λάβουν τα πρώτα SMS για να προγραμματίσουν το δωρεάν ραντεβού με τον γιατρό τους, προκειμένου να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την επέκταση του εν λόγω προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, ανακοίνωσαν σήμερα (07.12.2022) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η γενική Γραμματέας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Πρόκειται για 2,5 εκατ. γυναίκες από 21 έως 65 ετών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ (thin prep HPV DNA τεστ για τις ηλικίες από 30 έως 65 ετών), κολποσκόπηση, βιοψία και δωρεάν κλινική εξέταση από γυναικολόγο. Στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη των νέων διαγνώσεων το 2030 για τον ιό HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Η χώρα μας γυρνάει σελίδα επενδύοντας σε όλα αυτά που χρόνια τώρα έχουν μείνει στο περιθώριο», τόνισε η γγ κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Εξασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση και εξασφαλίζουμε για τον πολίτη πολύ περισσότερα χρόνια, όχι μόνο ζωής, αλλά υγειούς ζωής».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, το πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με βασικό άξονα τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, θα κοστίσει 300 εκατομμύρια και είναι «η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει μια τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Υγεία».
Επίσης, είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα συλλέξει δεδομένα για την υγεία του πληθυσμού, τα οποία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για τη βελτίωση των θεμάτων δημόσιας Υγείας.
ΕΕ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Η ΕΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερημένες διαγνώσεις, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα. Ενώ η χώρα μας μέχρι σήμερα, δεν είχε εκπονήσει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Όπως παραδέχθηκε η κυρία Αγαπηδάκη, η χώρα μας υστερεί στον τομέα της πρόληψης στη δημόσια υγεία, διότι οι πολιτικές εστιάζουν κυρίως στα νοσοκομεία και τη θεραπεία των ασθενών.
«Το 75% των πρόωρων θανάτων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, διότι έτσι χάνουμε 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας. Είναι πρώτη φορά που η χώρα αποκτά βάση δεδομένων δημόσιας υγείας και έτσι θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.
Δωρεάν εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλους καρκίνους
Όπως ανακοίνωσε ο Θανάσης Πλεύρης, σύντομα θα έρθουν και νέα προγράμματα δωρεάν ελέγχου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Στόχος μας είναι να μειωθεί η θνησιμότητα 30% μέχρι το 2030. Αυτό θα φέρει αλλαγή στους δείκτες υγείας της χώρα μας», τόνισε ο υπουργός.
Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού.
Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που προβλέπει τη διενέργεια κολονοσκόπηση και άλλων εξετάσεων, οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν.
Επίσης, σύντομα θα υπάρξουν δράσεις και για την πρωτογενή πρόληψη, όπως η παιδική παχυσαρκία.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr