Συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και όλοι κρέμονται από τα χείλη του για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα κυρήξει ή όχι ένα μέρος του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου.
Το ΚΑΣ θα κληθεί να δώσει έγκριση στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να μπουν οι «μπουλντόζες» στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα υπήρξε νέα εμπλοκή με οικολογικές οργανώσεις να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι οικολογικές οργανώσεις επικεντρώνονται στην μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.
Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Συνεργασία και στρέφονται κατά της συντονιστικής αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του Δασάρχη Πειραιά.
Μάλιστα, ζήτησαν η αίτηση ακύρωσής της απόφασης να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλεια του ΣτΕ. Τα οικολογικά σωματεία υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).
Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει, μεταξύ των άλλων, τις δασικές εκτάσεις και κατ΄ επιταγή του οποίου προκύπτει η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη (κάτι που δεν έχει γίνει) και τη νομοθεσία (νόμοι 3889/2012, 4389/2016,κ.λπ.).
Επιπλέον, τονίζουν οτι είναι αντισυνταγματικές και παράνομες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, καθώς χαρακτηρίζούν το μεγαλύτερο μέρος της επίμαχης έκτασης ως μη υπαγόμενο στην δασική νομοθεσία, ενώ στερούνται παντελώς νόμιμη αιτιολογίας.