Μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του ΚΑΣ να μη δώσει άδεια για γυρίσματα στο Σούνιο, η εταιρία παραγωγής της σειράς "Η μικρή Τυμπανίστρια" αποφάσισε να επανέλθει. Και κατέθεσε νέα πρόταση, με αλλαγές.
Η εταιρία είχε ζητήσει άδεια για να κάνει γυρίσματα στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, για την τηλεοπτική σειρά του BBC. Σε πρώτη φάση, το ΚΑΣ αρνήθηκε να της δώσει άδεια. Αλλά τώρα, τα πράγματα αλλάζουν.
Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων και η οργισμένη ανακοίνωση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Η τηλεοπτική σειρά μικρής διάρκειας του BBC “Η Μικρή Τυμπανίστρια” είναι βασισμένη στο έργο του συγγραφέα Τζον Λε Καρέ. Τη σκηνοθεσία της έχει αναλάβει ο διάσημος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Παρκ Τσαν Γουκ.
Την Πέμπτη (29.03.2018) έγινε γνωστό ότι η εταιρία παραγωγής, μετά την άρνηση του ΚΑΣ, αποφάσισε να αλλάξει την πρότασή της. Και θα ζητήσει να γίνουν μόνο πρωινά γυρίσματα. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο ΚΑΣ τη Μ. Τρίτη, 3 Απριλίου.
Το χρονικό της άρνησης του ΚΑΣ για γυρίσματα στο Σούνιο
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του ΚΑΣ, με οριακή πλειοψηφία, δεν συναίνεσαν στη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Η εταιρία είχε ζητήσει να κάνει γυρίσματα εκεί στις 12 Απριλίου 2018, μόνο για μια μέρα, από τις 07:00 έως τις 19:00. Το ΚΑΣ αποφάσισε αρνητικά με την αιτιολογία ότι η μεγάλη χρονική έκταση, ο μεγάλος αριθμός προσωπικού του κινηματογραφικού συνεργείου, που θα έλεγχαν τη ροή των επισκεπτών, ενίοτε εμποδίζοντάς την, και ο βαρύς εξοπλισμός, δυσχεραίνουν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου σε μια περίοδο αιχμής.
Η παραπάνω γνωμοδότηση πυροδότησε πολλές αντιδράσεις, όπως του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, που έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ότι η παραπάνω γνωμοδότηση «αναδεικνύει για μία ακόμα φορά τις παθογένειες που έχουμε ως χώρα». Οργισμένα αντέδρασε και ο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. «Η εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, ως προς την συγκεκριμένη παραγωγή, σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία ανάπτυξης (…), δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια να γίνει επιτέλους πράξη η “προσέλκυση διεθνών παραγωγών”», αναφέρει.