Οι «Κασιώτες Καπεταναίοι» σαλπάρουν… για την Αθήνα. Πρόκειται για το ομώνυμο θεατρικό έργο του συγγραφέα, Μηνά Βιντιάδη, με το οποίο ο δήμος του ηρωϊκού νησιού της Κάσου, συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Η παράσταση του έργου οι «Κασιώτες Καπεταναίοι» σκοπεύει να αναδείξει τη σημαντική προσφορά τους στον μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ο Μάρκος Μαλλιαράκης, ο Θόδωρος Κανταρτζής, ο Νικόλαος Γιούλιος ή Μπουρέκας, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος και οι άλλοι ήρωες της Κάσου «ζωντανεύουν» επί σκηνής την Κυριακή 4 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο υπαίθριο Θέατρο Γκράβας, με οικοδεσπότη τον Οργανισμό Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα πρόσωπα, οι λαμπρές νίκες, το πάθος για την ελευθερία, η καταστροφή, η αδικία, η ανάγκη για δικαίωση σ’ ένα έργο με τίτλο «Κασιώτες Καπεταναίοι-Οι μεγάλοι Άγνωστοι του ‘21», μια μουσικοθεατρική παράσταση με σκοπούς και χορούς του νησιού.
Όπως δηλώνει ο συγγραφέας του έργου, Μηνάς Βιντιάδης, «η Κάσος μπήκε στον αγώνα για την ελευθερία, ενώ βρισκόταν σε μια περίοδο άνθησης και ευημερίας, χωρίς τον τρόμο των Τούρκων και τον βραχνά των κοτσαμπάσηδων, όπως συνέβαινε στη Ρούμελη και τον Μοριά, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Κασιώτες Καπεταναίοι»: Οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης
Το έργο σκηνοθετεί η Βάνα Πεφάνη και πρωταγωνιστούν δυο γνωστοί ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο Χρήστος Σαπουντζής και ο Δημήτρης Μαζιώτης, καθώς και τρεις Κασιώτες που ανέδειξαν το ταλέντο τους, μέσα από το Θεατρικό Εργαστήρι Κάσου Γ. Μαρίνος: Η Νικολέτα Σοφίλα – στον ρόλο της Γυναίκας της Κάσου – ο Ηλίας Μαστροπαύλος, ο Γιώργης Ξυδιάρης και οι μουσικοί Νεκτάριος Σταματάκης (λύρα – τραγούδι) και Φανούρης Καραγκιουλμές (λαούτο).
Τα σκηνικά είναι της Ευαγγελίας Ασπρά και οι μακέτες της Ποθητής Καμπούρη και της Ευαγγελίας Παραλή. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους θεατρόφιλους της Αττικής.
Σύνθημα όλων στην Κάσο είναι «δώσαμε τόσα πολλά, για να πάρουμε τόσα λίγα», γιατί έφτασε η στιγμή να διεκδικήσουμε περισσότερες σελίδες στην ιστορία και στα σχολικά βιβλία, αλλά και περισσότερη προσοχή της “κεντρικής διοίκησης” στο αύριο του νησιού μας.
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στην Κάσο και την Κάρπαθο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα του νησιού το 1824, ενώ θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, μ’ αφορμή τα 200 χρόνια από την επέτειο του κορυφαίου για το νησί ιστορικού γεγονότος.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ