Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε ότι η Επιτροπή αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πληροφόρησε τους κατοίκους της περιοχής για τους κινδύνους που διατρέχουν από τη ρύπανση και δεν προάσπισε την υγεία του ενδιαφερόμενου πληθυσμού.
«Για πρώτη φορά έχουμε έγγραφο πως το κράτος παραβαίνει τους νόμους σχετικά με τα βιομηχανικά απόβλητα στην περιοχή του Ασωπού και μπορούν να ξεκινήσουν οι αγωγές αποζημιώσεων των κατοίκων» υποστήριξε ο Γ. Κτιστάκις, δικηγόρος και συντάκτης της προσφυγής που είχε καταθέσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αντικείμενο την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση της απόφασης.
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για την Ελληνική Δημοκρατία, επειδή δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ασθενειών στην περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού εξαιτίας της έλλειψης εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων, της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, της κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και αποβλήτων, των προβληματικών ελέγχων για τις βιομηχανικές εκπομπές και της έλλειψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στο νερό.
Η καθηγήτρια Ιατρικής, επιστημονική υπεύθυνη και διευθύντρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία, Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη στην παρουσίασή της τόνισε πως οι τοξικές ουσίες του εξασθενούς χρωμίου, του νικελίου, του καδμίου, του αρσενικού, του υδράργυρου και άλλων, βλάπτουν εδώ και χρόνια την υγεία των κατοίκων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγική διαδικασία, προξενώντας πολυάριθμους καρκίνους και άλλες συγγενείς ανωμαλίες, γεγονότα που έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Το νερό που χρησιμοποιείται, τόσο το επιφανειακό όσο και το υπόγειο από τις γεωτρήσεις, έχουν άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους, μολύνοντας τον οργανισμό, το δέρμα και τη γεωργική παραγωγή, αλλά και έμμεσες σε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας και της Ευρώπης, αφού τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή ταξιδεύουν παντού, υπογράμμισε η κ. Σταμάτη.
«Με αυτή την απόφαση ξέρουμε ποιος είναι νομικά υπεύθυνος, έχουμε δηλαδή διαγνωσμένη την ευθύνη του κράτους, και μέσα από τις ποινικές ευθύνες για τις αδειοδοτήσεις που δίνονταν στις βιομηχανίες που θα αναζητηθούν, θα πιέσουμε την πολιτεία να δώσει λύση», τόνισε ο κ. Κτιστάκις.
Εδώ και χρόνια επιβάλλονταν πρόστιμα για τη μόλυνση της περιοχής, όμως το μέτρο αυτό είναι ανεπαρκές, υπογράμμισε ο κ. Κτιστάκις και πρόσθεσε: Κανένα δεν έχει πληρωθεί, σε όλα τα πρόστιμα έχουν γίνει αιτήσεις ακυρώσεων και έτσι αυτά εκκρεμούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αύξηση των τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα τη νύχτα – Κίνδυνος για την υγεία
Η δυστυχία στην Ελλάδα είναι και θέμα ρύπανσης
Επιδεινώνεται η ρύπανση από τον υδράργυρο – Κίνδυνοι για την υγεία