Ως και 50% μειώνονται οι θέσεις με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων “Μοντέλο” μετατάξεων τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Η άρνηση μετάταξης σημαίνει απόλυση για τον υπάλληλο Πως θα προκύψουν 25.000 άτομα για διαθεσιμότητα-απόλυση
Θέμα χρόνου είναι να καθοριστούν τα νέα οργανογράμματα όλων των υπουργείων από τα οποία θα προκύψει και ο νέος αριθμός των θέσεων των υπαλλήλων.
Ήδη έχουν καθοριστεί αυτά για τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα οποία είναι ένα δείγμα του τι θα ακολουθήσει.
Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” οι μειώσεις προσωπικού στα δύο αυτά υπουργεία ξεκινούν από 50% και φτάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και το 90%!
Σε κάποιες υπηρεσίες το προσωπικό που θα μείνει θα είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό που υπηρετεί σήμερα. Για παράδειγμα στο Εθνικό Τυπογραφείο από τις 170 θέσεις που υπάρχουν σήμερα το νέο οργανόγραμμα περιλαμβάνει μόλις 56 θέσεις, μειώνει δηλαδή το προσωπικό κατά 69%.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράδειγμα προβλέπονται 150 λιγότερες θέσεις βάσει του νέου οργανογράμματος , ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι θέσεις από 1.137 που είναι σήμερα θα πέσουν ως και στις 875.
Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους.
Ανάλογα με την ειδικότητα και την εκπαίδευση οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις υπουργείων και οργανισμών.
Οι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα άρνησης εάν θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους στο Δημόσιο, καθώς η μετάταξη είναι υποχρεωτική. Άρνηση της νέας θέσης σημαίνει αυτόματη απόλυση.
Οι περίπου 400 μετατάξεις που προκύπτουν από τα δύο αυτά υπουργεία είναι μόνο η αρχή. Μαζί με τους 2.500 υπαλλήλους που έχουν μπει σε διαθεσιμότητα ουσιαστικά έχει προκύψει στο πρώτο δεκαήμερο του χρόνου ένας αριθμός κοντά στις 3.000.
Ο στόχος ωστόσο είναι πάντα η μείωση των θέσεων στο Δημόσιο κατά 25.000 μέσα στο 2013. Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι από τα νέα οργανογράμματα θα προκύψουν χιλιάδες λιγότερες θέσεις εργασίας, ακόμη περισσότεροι θα είναι οι υπάλληλοι που είτε μέσω των μειώσεων των θέσεων, είτε μέσω διαθεσιμότητας θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας και έτσι θα προκύψουν οι υπεράριθμοι που θα απολυθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ως το τέλος του έτους.
Διαβάστε επίσης: