Ελλάδα

“Καταπέλτης” ο Δικηγορικός Σύλλογος για την διαμεσολάβηση – “Εμπαιγμός το νομοσχέδιο της κυβέρνησης”

Κατά του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαμεσολάβηση τάσσεται ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, «με τις προτεινόμενες διατάξεις όχι μόνο δεν προωθείται ο θεσμός της διαμεσολάβησης αλλά αντιθέτως τραυματίζεται, υπονομεύεται και κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη».

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως επί της ουσίας αυξάνεται το κόστος της διαμεσολάβησης για τους πολίτες. Μάλιστα χαρακτηρίζει “εμπαιγμό” το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και καλεί και τον Άρειο Πάγο να πάρει θέση για το θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου

«Το ΔΣ του ΔΣΑ συνεδρίασε εκτάκτως στις 9.1.2018 για να τοποθετηθεί επί του διατάξεων που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον θεσμό της διαμεσολάβησης, στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται στην Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μετά από διαλογική συζήτηση το ΔΣ κατέληξε στις παρακάτω θέσεις:

1) Με σεβασμό στις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος, τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ). Μεταξύ αυτών σπουδαιότερος και αποτελεσματικότερος θεσμός είναι η διαιτησία, η προώθηση και διάδοση της οποίας πρέπει να ενθαρρυνθεί και μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων (βλ. και άρθρα 131, 132 Κωδ. Δικ.)

2) Θεωρεί ότι η επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διαθέσει μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες για διαβούλευση, αποτελεί εμπαιγμό του θεσμού της διαβούλευσης και παραβιάζει ευθέως τον ν. 4048/12 περί καλής νομοθέτησης.[read4more]

3) Αποδοκιμάζει έντονα τις προωθούμενες διατάξεις για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση,όπως έχουν διατυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο,καθώς: α) αυξάνουν το κόστος πρόσβασης στην δικαιοσύνη για τους διαδίκους και θέτουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο και το Σύνταγμα, β) αφορούν αδικαιολόγητα ευρύ φάσμα ιδιωτικών διαφορών.

Περαιτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο, θεωρεί ότι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο θα μπορούσε να είναι μόνον η εισαγωγή ενός υποχρεωτικού πρώτου σταδίου διαμεσολάβησης, πιλοτικά, με πολύ χαμηλό κόστος και μόνο για συγκεκριμένες, πολύ περιορισμένες αριθμητικά κατηγορίες ιδιωτικών διαφορών, που θα καθοριστούν σε συνεργασία με όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις όχι μόνο δεν προωθείται ο θεσμός της διαμεσολάβησης αλλά αντιθέτως τραυματίζεται, υπονομεύεται και κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη.

Ο ΔΣΑ θεωρεί επιβεβλημένο να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την συμβατότητα του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως νομοθετείται, προς το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο, εκφράζει δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ίδια άποψη διατυπώνεται και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΔΣΑ θα παραμείνει σε εγρήγορση προκειμένου να διαγνωστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο η αντίθεση του νέου θεσμού, όπως εισάγεται με το πολυνομοσχέδιο,προς το δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρα 8 και 20 Συντ., ΕΣΔΑ 6) και το ΕνωσιακόΔίκαιο».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το Gemini Live μιλάει πλέον ελληνικά: Συνομιλήστε με το Gemini AI και συνδεθείτε με περισσότερες εφαρμογές, όπως ποτέ ξανά
Το Gemini Live επεκτείνει τις δυνατότητές του. Πλέον μπορείτε να συνομιλείτε μαζί του και αυτό μπορεί να πραγματοποιεί ενέργειες για εσάς, απευθείας στα ελληνικά
Το Gemini Live μιλάει πλέον ελληνικά: Συνομιλήστε με το Gemini AI και συνδεθείτε με περισσότερες εφαρμογές, όπως ποτέ ξανά