Σύσταση ισχυρού επιτελικού και συντονιστικού κέντρου για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, βάσει του σχεδιασμού του Καλλικράτη αλλά και της συγχώνευσης ή κατάργησης δημοσίων φορέων με στόχο το “λιγότερο κράτος”.
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ του Σαββάτου, το σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε μεταστέγαση όλων των υπουργείων, σε αναδιάρθρωση των δομών των δημοσίων υπηρεσιών και σε μαζικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Ραγκούσης, μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένει τα αποτελέσματα από το μητρώο τους ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της στελέχωσης των υπηρσιών. Με βάση τον Καλλικράτη θα ακολουθήσουν πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ανακατατάξεις, που θα οδηγήσουν σε μείωση του στενού δημόσιου τομέα κατά 30%.
Το προσωπικό του δημοσίου θα ανακατανεμηθεί στις νέες θέσεις, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για μαζικές μετατάξεις, με βάση “job description” δηλαδή οι οργανικές θέσεις θα καλυπτονται από υπαλλήλους που θα έχουν εξειδικευμένη γνώση για το αντικείμενο. Παράλληλα και για τους υπαλλήλους των υπουργείων θα ισχύει το ενιαιό μισθολόγιο, βάσει του οποίου θα αμείβονται βάσει της παραγωγικότητάς τους.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το κεντρικό κράτος, αποτελείεται από:
47 γενικές γραμματείες
20 ειδικές γραμματείες
94 γενικές διευθύνσεις
556 διευθύνσεις
1.825 τμήματα
252 ειδικές υπηρεσίες
84 αυτοτελή γραφεία
270 ΝΠΔΔ
190 ΝΠΙΔ
68 ανώνυμες εταιρείες
Σε πέντε χρόνια το εφάπαξ λόγω του κύματος φυγής
Παράλληλα, λόγω του υπερδιπλασιασμού των δημοσίων υπαλλήλων που έκαναν αίτηση να βγουν στη σύνταξη, όσοι έκαναν τώρα τα χαρτιά τους θα λάβουν το εφάπαξ σε πέντε χρόνια. Υπό το φόβο των αλλαγών στο ασφαλιστικό και της αναδιάρθρωσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν από τις υπηρεσίες εμφανίζουν αύξηση κατά 85% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, στο Γενικό Λογιστήριο που εκδίδει τις αποφάσεις συνταξιοδότησης έχουν φτάσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 17.825 αιτήσεις έναντι 9.653 πέρυσι. Η εκτίμηση είναι ότι φέτος οι συνταξιοδοτήσεις θα αγγίξουν τα 40.000 άτομα – υπολογίζοντας και τους εκπαιδευτικούς που καταθέτουν τις αιτήσεις τους τον Αύγουστο κάθε χρόνο (φέτος υπολογίζονται στις 11.000). Ωστόσο το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο 7.000 το χρόνο με αποτέλεσμα το εφάπαξ να βγει για όσους κάνουν τώρα χαρτιά, περίπου τα Χριστούγεννα του 2015!
“Το ταμείο Πρόνοιας δύναται να δώσει έως 7.000 εφάπαξ το χρόνο, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέσουν αιτήσεις το επόμενο τετράμηνο, θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται ύστερα από 5 χρόνια, στα τέλη του 2015, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα” αναφέρει στην Ελευθεροτυπία ο γενικός διευθυντής του Ν. Καλάκος.
Σημειώνεται ότι για την ικανοποίηση όλων των δικαιούχων, απαιτούνται ποσά που ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρώ, κονδύλι που δεν αναμένεται να βρεθεί στους καιρούς της λιτότητας.