Site icon NewsIT
19:34 | 04.02.19

Καταργείται το αυτόφωρο για αδικήματα διά του Τύπου

Καταργείται το αυτόφωρο για αδικήματα διά του Τύπου
Newsit Newsroom

Μία σημαντική αλλαγή για τον δημοσιογραφικό κόσμο - το αυτόφωρο για αδικήματα διά του Τύπου το οποίο καταργείται - περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο καταργείται το αυτόφωρο στα και διά του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ειδικότερα, στο άρθρο 33 προβλέπεται: Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/1986, Α’ 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

“Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι”.

Αυτόφωρο και άλλες διατάξεις

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πλέγμα διατάξεων με στόχο τη διεύρυνση και την ενίσχυση του τεκμηρίου της αθωότητας προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αποζημίωση θα μπορούν στο εξής να ζητούν οι πολίτες για δηλώσεις κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, όταν αυτές τους εμφανίζουν ως ενόχους πριν δικαστούν, παραβιάζοντας έτσι το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο είναι ήδη κατοχυρωμένο από την Ευρωπαϊκής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο νομοσχέδιο εκτός της ρύθμισης για την αποζημίωση, που θα ζητά ο θιγόμενος πολίτης από το κράτος για δηλώσεις κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, περιλαμβάνεται ρύθμιση που έρχεται να ενισχύσει το θεσμό της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σε μία χρονική περίοδο μάλιστα που παραμένουν ανοιχτές πολλές και σοβαρές δικογραφίες με οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Διαφθοράς ενισχύεται με εμπειρογνώμονες και ειδικούς με τεχνογνωσία, ώστε να συνδράμουν στην ουσιαστικότερη και ταχύτερη εκκαθάριση υποθέσεων για τις οποίες απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

Επίσης, με άλλες διατάξεις ορίζονται οι διαδικασίες, αλλά οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας εισαγγελέας για να επιλεγεί ως Ευρωπαίος εισαγγελέας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου θεσμού για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιλογή του Ευρωπαίου εισαγγελέα θα γίνεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης μεταξύ τριών υποψηφίων που θα προτείνονται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανάμεσα στους υποψηφίους με προσόντα σε μεταπτυχιακά, διδακτορικά και σχετικά νέους εισαγγελείς, καθώς ορίζεται ότι οι υποψήφιοι μπορεί να είναι εισαγγελείς πρωτοδικών ή εφετών αλλά να έχουν μπροστά τους δέκα χρόνια υπηρεσίας ως τη συνταξιοδότησή τους, δηλαδή να είναι το πολύ 57 χρόνων.

Παράλληλα προβλέπονται διατάξεις για τους δικηγόρους και για τους πολίτες, που δεν έχουν οικονομική άνεση σε ό,τι αφορά την κάλυψη – σε περιπτώσεις απορίας – και των εξόδων παράστασης δικηγόρου στα συναινετικά διαζύγια που γίνονται πλέον από τους συμβολαιογράφους.

Τέλος για τους κρατούμενους επεκτείνεται σε περισσότερες φυλακές ο ευεργετικός υπολογισμός για όσους εργάζονται μέσα στη φυλακή (μία ημέρα μετράει για δύο) προκειμένου να βγαίνουν νωρίτερα. Η επέκταση γίνεται για εργαζόμενους σε μονάδες όπως αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία που έχουν ορισμένες φυλακές.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version