Site icon NewsIT

Καταρρέει το Ταμείο Προνοίας δημοσίων υπαλλήλων

22.12.2009 | 08:01
Καταρρέει το Ταμείο Προνοίας δημοσίων υπαλλήλων

Στην ουρά για ενάμιση χρόνο περιμένουν περισσότεροι από 18.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν την...

 

εφάπαξ παροχή που φτάνει έως και τις 50.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
 
Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” τα ετήσια έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 320 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως όσοι περιμένουν σήμερα να πάρουν το εφάπαξ δεν πρόκειται να το πάρουν πριν από το 2012! Δηλαδή σε τρία χρόνια.
 
Πολλοί θεωρούν πως η κατάντια του ταμείου πρόνοιας του Δημοσίου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η πρώτη κατάρρευση του ασφαλιστικού.
 
Οι λόγοι της οικονομική κατάρρευσης του ταμείου είναι:
 
  • Οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες αυξάνονταν αναδρομικά οι μισθοί των συνταξιούχων δικαστικών που επέστρεφαν στο ταμείο για συμπληρωματικό εφάπαξ!
  • Ο υπολογισμός των εφάπαξ με βάση τον τελευταίο μισθό κάτι που ήταν αρκετά ευεργετικό για όσους πήραν τιμητική προαγωγή λίγο πριν την σύνταξη
  • Η κακοδιαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου
  • Η πρόωρη φυγή των δημοσίων υπαλλήλων από τις συνεχείς ανακινήσεις ασφαλιστικού θέματος.
 
Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο στην αδυναμία να βρεθεί λύση χρηματοδότησης. Το Δημόσιο αρνείται να δώσει κρατική εγγύηση όπως προτείνεται, ώστε οι τωρινοί συνταξιούχοι να πάρουν τις αποδοχές τους.
Ακόμη όμως και αν ο προϋπολογισμός είχε την ευχέρεια να δώσει κρατική εγγύηση 200 εκατομμυρίων ευρώ για το εφάπαξ μόλις 4.000 συνταξιούχων αυτά δεν φτάνουν αφού χρειάζονται 850 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας πρότειναν στον κ.Παπακωνσταντίνου τη δανειακή διευκόλυνση με κρατική εγγύηση του ταμείου. Η απάντηση φυσικά που πήραν μέσα στην οικονομική φουρτούνα ήταν “Το αίτημα θεωρείται ως μη υποβληθέν”.
 
Άρα 18.000 εν αναμονή συνταξιούχοι μένουν στον αέρα και φυσικά όλοι όσοι σκοπεύουν να βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version