Site icon NewsIT
14:01 | 01.09.18

Κατέκτησε το Έβερεστ και συνεχίζει – Η νέα «επικίνδυνη αποστολή» του Αντώνη Συκάρη στα Ιμαλάια [pics]

Newsit Newsroom

Ούτε τρεις μήνες δεν έχουν συμπληρωθεί από την κατάκτηση της 3ης υψηλότερης κορυφής του κόσμου και ο Αντώνης Συκάρης ετοιμάζεται για ακόμα μία «επικίνδυνη αποστολή» στα βουνά των Ιμαλαϊων. Αυτή τη φορά...

παρτενέρ (ή σχοινοσύντροφο όπως αποκαλείται στην ορολογία της ορειβασίας) θα έχει τον Γιώργο Μαρίνο και μαζί θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν την 8η υψηλότερη κορυφή, στο όρος Μανάσλου στα 8.163 μέτρα. Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική ορειβατική αποστολή θα επιχειρήσει να πατήσει στη συγκεκριμένη κορυφή κι αυτό θα γίνει μόλις τρεις μήνες μετά την επιτυχημένη κατάκτηση του Καντσενούγκα (8.586μ.) που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, με τον Συκάρη να έχει ως σχοινοσύντροφο των Φώτη Θεοχάρη. Το 2017 (22 Μαΐου) ο 56χρονος Συκάρης είχε κατακτήσει και το Έβερεστ -υψηλότερη κορυφή στα 8.848 μέτρα- μαζί με τον Μάικ Ευμορφίδη και τώρα θα προσπαθήσει να τα καταφέρει σε ακόμα ένα από τα ορειβατικά «Γκραν Σλαμ». Έτσι αποκαλούν οι ορειβάτες τις 14 κορυφές του κόσμου που έχουν ύψος μεγαλύτερο των 8.000 μέτρων.

Όσον αφορά τον 44χρονο Γιώργο Μαρίνο, είναι ένας ταλαντούχος ορειβάτης με επιτυχή δράση σε βουνά της Ελλάδας και της Ευρώπης και με πιο πρόσφατη την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της βόρειας Αμερικής στην Αλάσκα στο Όρος Ντάναλι 6159μ. Το Μανασλού, γνωστό και ως Κουτάνγκ βρίσκεται στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στην περιοχή Μανσίρ Χιμάλ του Νεπάλ. Το όνομα του σημαίνει «Βουνό του Πνεύματος». Για πρώτη φορά κατακτήθηκε το 1956 από τους Τόσιο Ιμανίσι και Γκιαλζεν Νόρμπου μέλη μιας Ιαπωνικής αποστολής για αυτό άλλωστε οι Ιάπωνες θεωρούν το Μανασλού ως «δικό τους» βουνό, όπως οι Άγγλοι το Έβερεστ. Αξίζει να τονιστεί ότι 64 ορειβάτες έχουν χάσει την ζωή τους κυρίως από φονικές χιονοστιβάδες που βάλουν την διαδρομή προς την κορυφή.

Η Ελληνική αποστολή θα ξεκινήσει από την Αθήνα μέσω Ντουμπάϊ για Κατμαντού την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου του 2018 στις 23:10. Η όλη διάρκεια του εγχειρήματος θα είναι περίπου 45 μέρες. Συγκεκριμένα η ανάβαση θα επιχειρηθεί από την βορειανατολική κόψη του βουνού έχοντας τα παρακάτω σημεία camp: Βase camp: 4400μ , Camp1: 5800μ. , Camp 2: 6400μ., Camp 3: 6800μ., Camp 4 : 7450μ.

«Υπάρχουν στον κόσμο 14 κορυφές πάνω από 8.000 μέτρα κι αυτό το αποκαλούμε Γκραν Σλαμ της ορειβασίας! Γιατί είναι δύσκολο να τις κατακτήσεις και πολύς κόσμος έχει χαθεί στην προσπάθεια αυτή. Εγώ έχω δοκιμάσει ήδη σε τρεις από αυτές και τώρα θα προσπαθήσω την 8η υψηλότερη στα 8.163 μέτρα. Το 1998 όταν είχα δοκιμάσει στην 7η ψηλότερη που ήταν τέσσερα μέτρα πιο ψηλά από την 8η, έχασε τη ζωή του ένας σχοινοσύντροφος μου. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια…» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Συκάρης.

Αναφορικά με τη νέα προσπάθειά του που ξεκινά σε λίγες ημέρες υπογράμμισε: «Τώρα με τον Γιώργο Μαρίνο έχουμε ακόμα ένα πολύ σοβαρό και δύσκολο ταξίδι. Κι αυτό στο Νεπάλ, όπως οι περισσότερες από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου. Υπάρχουν τέσσερις στο Πακιστάν, δύο στην Κίνα και οι υπόλοιπες οκτώ στο Νεπάλ. Τις τελευταίες 25 ημέρες έχουμε… λιώσει στην προπόνηση. Από τις 13 Ιουνίου πηγαίνουμε σερί. Χαλαρώσαμε μόλις δύο εβδομάδες μετά την προηγούμενη αποστολή. Δεν πειράζει, θα ξεκουραστούμε μετά αφού δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Αυτές οι αποστολές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο Άνοιξη και Φθινόπωρο».

Αναλύοντας τις ιδιαιτερότητες της ανάβασης στο όρος Μανασλού, ο Αντώνης Συκάρης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Υπάρχουν δυσκολίες ανάμεσα στο 2ο και στο 3ο καμπ όπου συναντάμε κράσπεδα (σ.σ. μεγάλα κομμάτια πάγου). Επίσης ένας αντικειμενικός κίνδυνος βρίσκεται ανάμεσα στο 3ο και το 4ο κράσπεδο. Η επικινδυνότητα είναι πολύ μεγάλη καθώς βάλλεται από χιονοστιβάδες και μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 64 ορειβάτες κυρίως στο σημείο εκείνο. Αν περάσεις από εκεί, μετά η διαδρομή είναι βατή, το βουνό είναι σχετικά ομαλό, χωρίς χιονοστιβάδες άρα το μόνο δύσκολο είναι το υψόμετρο».

Μετά την επιτυχή κατάκτηση του Καντσενούγκα, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν μεγάλο. Η επόμενη αποστολή θα γίνει υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης. Το κόστος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα χρειαστεί περισσότερη ενίσχυση.

«Ο χρόνος ανάμεσα στις δύο αποστολές, αυτή του Κατσενούνγκα και αυτή του Μανασλού είναι πολύ μικρός. Γι αυτό δεν έγινε κάτι όσον αφορά το χορηγικό μας πρόγραμμα. Σίγουρα όμως έχει δημιουργηθεί η υποδομή, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και στην επόμενη θα είμαστε καλύτερα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συκάρης.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από το πρώτο έως το τελευταίο βήμα, γιατί αυτό που λέμε εμείς είναι ότι καλός ορειβάτης είναι ο ζωντανός ορειβάτης. Έτσι δεν μετράει μόνο να πατήσεις την κορυφή, αλλά και κατά πόσο θα κατέβεις το βουνό. Είναι δυνατή η ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Με την ίδια σοβαρότητα και μεγάλη προσοχή θα προσπαθήσουμε κι αυτή τη φορά. Όλα είναι δυνατά όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ και εμείς το θέλουμε πολύ», καταλήγει ο Αντώνης Συκάρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version