Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

“Καθηλώνονται” και στην Ελλάδα τα Boeing 737 Μax

Boeing
Φωτογραφία Reuters

Η μια μετά την άλλη οι χώρες απαγορεύουν τις πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 και 9 μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Αναστέλλονται και στην Ελλάδα όλες οι πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 και 9, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στην Αιθιοπία και τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines με 157 νεκρούς.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα “συμμορφώνεται” με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 και 9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Φωτογραφία Reuters

Έτσι, αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των συγκεκριμένων αεροσκαφών και στα ελληνικά αεροδρόμια. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, από χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή σε όλα τα αεροδρόμια για απαγόρευση πτήσεων των συγκεκριμένων αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Από χθες Τρίτη (12.03.2019), ο EASA είχε ανακοινώσει ότι κλείνει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο στα Boeing 737 MAX 8 και 9, που θα πετούσαν προς, από και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ανήκουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες ή προέρχονται από τρίτες χώρες.

Νωρίτερα, η Γερμανία απαγόρευσε στα 737 MAX 8 και 9 και η Πολωνία τα 737 MAX 8 να πετούν στον εναέριο χώρο τους, ενώ η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία απέκλεισαν όλα τα 737 MAX.

Δεν… “ιδρώνει” το αυτί των ΗΠΑ

Την ώρα που η Ευρώπη κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα Boeing 737 MAX και η πίεση που δέχεται η εταιρία είναι τεράστια, οι ΗΠΑ επιμένουν να μην απαγορεύουν τις πτήσεις των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

«Μέχρι στιγμής η εξέταση της υπόθεσης δεν δείχνει κανένα πρόβλημα στην απόδοση και δεν μας δίνει κανένα λόγο να ζητήσουμε την ακινητοποίηση αυτού του αεροσκάφους», διαβεβαίωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) σε ανακοίνωσή της.

Εξάλλου «οι άλλες αρχές (πολιτικής) αεροπορίας δεν μας έδωσαν κανένα δεδομένο που να δικαιολογεί ένα τέτοιο μέτρο», συνέχιζε η ανακοίνωση. Πάντως, η FAA διαβεβαίωσε ότι δεν θα διστάσει να λάβει «άμεσα και προσήκοντα» μέτρα, αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα μετά την εξέταση των δεδομένων της πτήσης 302 των Ethiopian Airlines μετά την ανάλυση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους.

Φωτογραφία Reuters

Επιλέγοντας να μην καθηλώσει στο έδαφος τον στόλο των Boeing 737 MAX 8 η FAA στηρίζει την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, αγνοώντας τις πολιτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως το σταδιακό κλείσιμο του εναέριου χώρου παγκοσμίως στα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Το τηλεφώνημα στον Τραμπ

Την Τρίτη, πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ντένις Μιούλενμπεργκ, ο επικεφαλής της Boeing, είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με την κρίση που πλήττει την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών. Ο Μιούλενμπεργκ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι τα 737 MAX 8 είναι «ασφαλή» και «αξιόπιστα» και δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν τις πτήσεις.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε κάνει ένα tweet που… έκαψε εγκεφάλους, εκφράζοντας τη λύπη του που τα αεροπλάνα έχουν γίνει «υπερβολικά περίπλοκα για να κυβερνηθούν». «Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για πιλότους αλλά μάλλον για επιστήμονες πληροφορικής του ΜΙΤ» (του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης), έγραψε.

«Δεν ξέρω για εσάς , αλλά εγώ δεν θέλω να είναι πιλότος μου ο Αϊνστάιν. Θέλω καλούς επαγγελματίες που θα έχουν τη δυνατότητα εύκολα και γρήγορα να πάρουν τον έλεγχο του αεροπλάνου!», κατέληξε ο Τραμπ.

Φωτογραφία Reuters

Οι τρεις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το Boeing 737 MAX 8 –η Southwest Airlines Co, η American Airlines Group Inc και η United Airlines—υποστήριξαν το αεροσκάφος, αν και πολλοί επιβάτες εξέφρασαν στα social media την ανησυχία τους, ρωτώντας αν μπορούν να ακυρώσουν ή να αλλάξουν τις πτήσεις τους.

Και τα πληρώματα των αεροσκαφών εκφράζουν επιφυλάξεις, με το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην Αmerican Airlines να καλεί τα μέλη του να μην επιβιβάζονται στα 737 ΜΑX 8 αν δεν αισθάνονται ασφαλείς.

Τελευταίες ειδήσεις