Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Καθησυχαστικό το υπουργείο Εξωτερικών για το εμπάργκο της Ρωσίας – Τι μέτρα θα πάρει για να μην πάνε στα σκουπίδια τόνοι προϊόντων

Καθησυχαστικό το υπουργείο Εξωτερικών για το εμπάργκο της Ρωσίας – Τι μέτρα θα πάρει για να μην πάνε στα σκουπίδια τόνοι προϊόντων

– Με επίσημη ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να ενημερώσει πως ήδη προβαίνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να αποφευχθούν μεγάλες ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο
– Τα προϊόντα θα πάνε για εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς
– Θα καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις στις ζημιές που θα υπάρξουν
– Τι αναφέρεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωατλαντικούς εταίρους και τι οφείλουν να κάνουν

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το εμπάργκο εισαγωγών νωπών αγροτικών προϊόντων προερχόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Με αυτήν προσπαθεί να καθησυχάσει τους αγρότες και τους εξαγωγείς, ενώ αναφέρει τα μέτρα που θα λάβει, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από το Εμπάργκο.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών σε στενή συνεχή συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε :

Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί) για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του.

Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.

Τρίτον, εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας.

Η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά ο σχετικός  κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: “Η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών. Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα.

Οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, ιδίως οι τομείς του τουρισμού και  της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο.

Πολιτικά, όλη η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι πάντα ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος  εταίρος που αξιοποιεί, όμως,  όλες τις ειδικότερες περιφερειακές του  ταυτότητες (βαλκανική, μεσογειακή, παρευξείνια) και όλες τις παραδοσιακές του σχέσεις, όχι  μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και για  να διασφαλισθεί η θετική εξέλιξη  της συλλογικής Ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέτωπα. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με στόχο την ειρήνη και την σταθερότητα.

Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte  στην ευρωπαϊκή  πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κ-Μ.

Η θέση της χώρας σε όλα αυτά τα θέματα διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πάγιας εθνικής στρατηγικής και εκφράζεται με ταυτόσημους όρους από τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις επαφές με τους άλλους Αρχηγούς κρατών ή Κυβερνήσεων, από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στις επαφές με τους ομολόγους τους και από όλους τους Υπουργούς στις αντίστοιχες συνθέσεις του Συμβουλίου (Υπουργών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Αυτό ισχύει στην κρίση στην Ουκρανία και σε όλα τα άλλα – πολλά δυστυχώς – μέτωπα της διεθνούς πολιτικής, ιδίως στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ευρωβουλή οι αποζημιώσεις των αγροτών από το ρωσικό εμπάργκο

Μόνη χαρούμενη η Τουρκία από το ρωσικό εμπάργκο!

Η Κύπρος δεν εξαιρείται από το ρωσικό εμπάργκο

Η επιστολή Τζαμτζή στον Σαμαρά για το ρωσικό εμπάργκο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε